Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Скупштина о бесплатним акцијама запосленим у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 02. 2016.

Извор: Бета, www.krstarica.com

Скупштина о бесплатним акцијама запосленим у медијима

Скупштина Србије расправљаће у уторак о аутентичном тумачењу Одбора за уставна питања и законодавство о подели бесплатних акција запосленима у неприватизованим медијима, који су до 31. октобра били у власништву државе и локалних самоуправа.

 

Одбор је констатовао да постоји недоумица у прописима у вези са преносом бесплатних акција запосленима неприватизованих медија и протумачио да капитал тих медија треба да буде пренет на запослене у целости, без ограничења које се односи на укупну номиналну вредност за сваку годину стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених код издавача медија.

У образложењу, Одбор је закључио да је Законом о приватизацији прописан пренос капитала без накнаде запосленима тако да запослени могу стећи бесплатне акције чија је укупна номинална вредност 200 евра у динарској противвредности за сваку пуну годину рада у радном односу.

Међутим, Одбор је закључио и да Закон о јавном информисању „сугерише“ да запосленима буде пренет целокупан капитал медија, без номиналних ограничења која прописује Закон о приватизацији и да је у том случају интенција законодавца била да направи изузетак од примене правила прописаног Законом о приватизацији.

Питање бесплатне поделе акција запосленима у неприватизованим медијима пред Одбором за уставна питања покренула је посланица Српске напредне странке Александра Томић.

Одбор је констатовао да у примени прописа постоје недоумице које су изазвале више од десет конкретних спорних преноса власништва у пракси, а међу њима и случај Регионалне Радио телевизије Врање где је дошло и до покретања управног спора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси