Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Неизвесна судбина Радио Зрењанина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 01. 2016.

Извор: РТС

Неизвесна судбина Радио Зрењанина

Током процеса приватизације медија, који је завршен у октобру прошле године, 39 од 73 медија није добило нове власнике.

Једни су угашени, други чекају да буду приватизовани преносом капитала запосленима, трећи да промене далатност. Судбина Радио Зрењанина, који је постојао 36 година, и коме је у децембру угашен сигнал, још је неизвесна.

"Поштовани слушаоци, до сада смо знали да кажемо: запловите заједно са нама на таласима Радио Зрењанина. Овога пута не. Изгледа да заштитник морепловаца Свети Никола није надлежан за радио-таласе. Остајте у здрављу и до слушања."

Овим речима и песмом "Четири коња дебела", која је прва емитована 1979. године, Радио Зрењанин се опростио од слушалаца. Три дана раније, 16. децембра, није му продужена ни дозвола за емитовање програма јер је власник дозволе Град Зрењанин, што нови закон не дозвољава. У том тренутку радио је чекао и приватизацију.

"С обзиром на то да се није појавио нико заинтересован да купи Радио Зрењанин, прешло се на другу фазу, то је подела бесплатних акција односно удела, с обзиром на то да је и то завршено неуспешно, сада смо у ситуацији да долази до затварања радија", објашњава Иван Француски, в. д. директора Радио Зрењанина.

Божидар Дринић, који је за микрофоном радија провео 18 година, то негира. Захтев за упис бесплатних акција је, тврди, поднео у законском року.

"То је вршилац дужности јавног предузећа издавача медија прихватио, потписао, завео и печатирао. Међутим, није желео да проследи Агенцији за приватизацију", истиче новинар Божидар Дринић.

Француски тврди да је Дринић у радију био запослен до 1996. године, а да право уписа акција имају само они који су у радију радили и последњих 10 година.

"Мени једино остаје да због тога што мислим да су ми повређена заиста сва права – поднесем кривичну пријаву", напомиње Дринић.

Док чекају шта ће са њима бити, запослени, њих 15, колико их је остало после узимања отпремнина, чекају и две плате.

"Нама је остало само да се надамо да ћемо, ако ништа друго, наћи запослење негде у овом граду, али сумњам икада више у професији којом се бавимо", наводи Маријан Махалуп, тонски техничар и реализатор Радио Зрењанина.

Судбина једног од најстаријих медија у Војводини, који је, између осталог, имао и завидну колекцију плоча, остаје неизвесна до краја јануара, када би Скупштина града требало да одлучи да ли ће га угасити или му променити делатност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси