Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Да ли ће архива приватизованих медија завршити на депонији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 01. 2016.

Извор: rs.n1info.com

Да ли ће архива приватизованих медија завршити на депонији?

Дискомер на Студију Б, Средином улице води вас Мома Рајин, Моје има је Жикица Симић, Ово је емисија Тајанстени воз... Ниједну од ових култних музичких емисија више нећете чути на радију Студио Б, јер су током прошле године престале да постоје.

И тек што су оне отишле у историју, један део историје ојавио се, ни мање ни више, него на сметлишту.

Да су старе плоче Студија Б завршиле на депонији у Вишњици, јавност не би ни сазнала да их није пронашао кошаркаш Жарко Паспаљ. Како за Vice објашњава, с двојицом радника градске чистоће копао је по контејнерима и успео да спаси 1.500 плоча.

Паспаљ каже да су у одличном стању и удомљене у његовој гаражи.

Свака част Паспаљу, брује друштвене мреже, али чињеница где их је нашао - заболела је многе.

"Помислио сам како су ти исти винили мене годинама хранили јер ја сам радио као музички сарадник у Студију Б. Неки људи су уложили велики део своје каријере да би то сакупили. На простору бивше Југославије не постоји превише таквих колекција винила, без обзира што је ту било и најгорег музичког ђубрета, потпуно небитно, то је озбиљна колекција која је морала да оде или у Музеј историје Југославије или неки будући музеј рокенрола или да се спакује у неки фундус док се не нађе место", рекао је новинар и рок критичар Петар Јањатовић.

Те плоче сведоци су једног времена, једне радио станице и једне технологије - оне с којом је новинарски посао на радију 70-их започео један од најпознатијих радијских новинара у Србији, Зоран Модли.

"Ако неко већ има толико аналогних носача звука и слике који му нису потребни, може да их отуђи на неки мало финији и инетлигентнији начин. Зашто није могла да се организује добротворна распродаја те заоставштине Студија Б? Прво, дошла би у праве руке, друго - неко би се бар малкице усрећио због тога", каже радијски новинар и ди-џеј Зоран Модли.

Те су плоче одсвирале своје, расходоване, више немају никакав употребни квалитет - каже за Н1 бивши музички уредник радија Студио Б Слободан Коњевић, док нови власник Милош Крџић, кога смо позвали, није био расположен да о тој теми говори за Н1.

"Закон о јавном информисању као њихову једину обавезу предвиђа да задрже делатност пет година, а шта ће они у том периоду радити и како ће се понашати према архивској грађи - плашим се да је остављено њима на вољу", рекао је Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

Та ће воља одредити судбину архивског наслеђа 30-ак приватизованих медија - да ли ће завршити у музеју или на ђубришту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси