Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Бранка Ђукић о новом власнику, финансирању и брисању Новинске агенције Танјуг из регистра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 01. 2016.

Извор: УНС

Бранка Ђукић о новом власнику, финансирању и брисању Новинске агенције Танјуг из регистра

Директорка Новинске агенције Танјуг Бранка Ђукић, на питање УНС-а да ли има информације о раније најављиваном "новом власнику" ове агенције, рекла је да "она никада није најавила да ће Танјуг добити новог власника, нити то питање спада у делокруг њених овлашћења". "Власник Јавног предузећа Новинска агенција Танјуг била је Република Србија, а оснивачка права је остваривала Влада Републике Србије", рекла је Ђукић.

 

Она истиче да је агенција у вези са спорним регистровањем медија под сличним називом и са сличним жигом – "Танјуг инфо", "реаговала и о томе обавестила надлежне органе и ресорна министарства Владе Србије", као и "да јој није познато на који начин је реаговала држава и да ли ће".

На питање на који начин се финансира рад Новинске агенције Танјуг, Ђукић je истaкла да је "делатност Новинске агенције Танјуг суфинансирао оснивач, али је - што се, изгледа, непрестано заборавља - Агенција значајна средства приходовала са тржишта, продајом својих производа и услуга, и то уз стални раст тих прихода".

"За разлику од великог броја јавних предузећа, Танјуг је последњих шест година пословао позитивно, са профитом, чији је део уплаћивао у буџет, у складу са законом. Током тих шест година све обавезе, и према запосленима и према држави и према добављачима, исплаћиване су редовно, из месеца у месец. Стога у тренутку гашења Агенције, у складу са Законом о јавном информисању и медијима, Танјуг није имао ни динар дуга, нити обавезе по основу кредита. Како вам је, верујем, познато да су медији у Србији углавном у финансијским проблемима, они своје обавезе према Танјугу нису у целости на време измиривали, те средства и сада уплаћују на рачун Агенције. Агенцији су такође, у складу са законом, обезбеђена 'недостајућа средства потребна за решавање правних последица престанка Јавног предузећа'", рекла је Ђукић УНС-у.

На питање када ће, у складу са Одлуком Владе од 5. новембра 2015. године поднети пријаву за брисање Танјуга из регистра привредних друштава, Ђукић је истакла да је "'престанак Јавног предузећа Новинска агенција Танјуг' уследио у складу са чланом 146  Закона о јавном информисању и медијима, дакле по сили закона, а не због лошег пословања и губитака, односно стечаја и ликвидације".

"Дакле, спровођење Одлуке владе од 5. новембра не подразумева само 'исплату зарада, отпремнина и других примања', као и 'других обавеза', нити само то претходи брисању из Регистра привредних субјеката. Примера ради, Танјуг, поред осталог, мора да обави Попис имовине, обавеза и потраживања на дан 31. 12. 2015, као и да сачини финансијске извештаје о пословању у 2015. години...", рекла је Ђукић.

Она је, одговарајући на питања УНС-а напоменула и да "та врста 'бриге' коју показујете по питању брисања Танјуга из Регистра АПР не чуди када долази из медија, пре свега конкурентских, односно заинтересованих за нестанак Танјуга, али би Удружење новинара, по природи ствари, требало ваљда да се интересује и залаже за опстанак и трајање медија, а не за њихово – брисање".

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.01.

2016.

upr [нерегистровани] у 00:13

svasta

Vlada u svojoj odluci propisujeje gasenje Tanjuga prema zakonu koji to predvidja. Zasto ova zena manipulator pokusava da zameni tezu prozivajuci druge medije i UNS? Da li ona ima nesto protiv sprovodjenja zakona? Sto nije mislila o opstanku agencije kada su medijski zakoni, inace vrlo nepovoljni za Tanjug, donoseni? Ne ona je u to vreme
neovlasceno sedela u fotelji direktora jer joj je istekao mandat sve pazeci da se neko ne doseti pa postavi novog direktora. Tanjug bolje nije ni zasluzio jer su ljudi koji su tamo radili kukavice, zena je manipulator a drzava potpuno nezainteresovana da sacuva nacionalnu agenciju staru 72 godine.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси