Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Нетачне тврдње Ивана Француског да није било заинтересованих за акције Радио Зрењанина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

24. 12. 2015.

Извор: УНС

Нетачне тврдње Ивана Француског да није било заинтересованих за акције Радио Зрењанина

Поводом изјаве в.д. директора Радио Зрењанина Ивана Француског, а коју су пренели листови “Политика”, “Дневник” и “Данас”, да није било заинтересованих за упис акција овог медија, Удружењу новинара Србије (УНС) поново се обратио бивши запослени Божидар Дринић који истиче да су “тврдње Ивана Француског неистините и да му је Француски потписао да је предао документацију за упис акција Радио Зрењанина”.

Потврду о пријему документације за упис акција Дринић је доставио УНС-у, а можете је погледати у прилогу.   

 

 

Подсећамо, Радио Зрењанин расписао је Јавни позив за упис бесплатних акција 4. децембра. Позив је трајао 15 дана.

Упркос својим законом предвиђеним обавезама и апелима УНС-а, в.д. директора Радио Зрењанина Иван Француски одбио је да пошаље пријаву Божидара Дринића Агенцији за приватизацију.

Божидар Дрнић радио је у Радио Зрењанину, који је био део НИРДЈП Зрењанин (Новинско-издавачко радио-дифузно јавно предузеће 'Зрењанин'), од његовог оснивања 1979. до 1996. године.

„Вршилац дужности директора Радио Зрењанина Иван Француски ми је прво рекао да не жели да разговара са мном у вези са уписом бесплатних акција јер он сматра да никада нисам радио у ЈП Радио Зрењанин и да немам радни стаж од 2005. године када су из НИРДЈП Зрењанин настали Радио Зрењанин и лист 'Зрењанин'“, рекао је за УНС Божидар Дринић.

Дринић је накнадно, 16. децембра, на своје инсистирање, документацију ипак предао Ивану Фрацуском, али је добио одговор да његова пријава неће бити прослеђена Агенцији за приватизацију јер “нема радног стажа у Радију Зрењанин”.

На позиве и поруке УНС-а да је петак, 18. децембар, последњи дан за пријављивање за акције, а среда, 23. децембар, за прослеђивање пријава Агенцији за приватизацију, Француски није одговорио, а податке и пријаву није послао.

Подсећамо, у Уредби о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија стоји да „издавач медија доставља Агенцији за приватизацију податке о лицима уписаним за бесплатне акције у електронској форми“, као и да „Агенција за приватизацију доноси Решење о преносу бесплатних акција у року од 15 дана, од дана достављања података“.

Истим документом истиче се да „Агенција за приватизацију доноси одлуку о обустави поступка приватизације у случају да ниједно од лица уписаних за бесплатне акције по Јавном позиву не остварује право на пренос бесплатних акција или запослени у издавачу медија не прихвате пренос бесплатних акција".

Дакле, једини надлежан огран који одлучује да ли и ко има право на бесплатне акције је Агенција за приватизацију, а не издавач медија.

Иначе, Радио Зрењанин од 18. децембра не емитује програм јер им Регулаторно тело за електронске медије није продужило дозволу за емитовање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси