Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Локални новинари не смеју да ћуте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 11. 2015.

Извор: М. Додеровић

У Алексинцу одржана трибина о јачању професионализма у локалном новинарству

Локални новинари не смеју да ћуте

Радио Алексинац био је домаћин округлог стола о јачању професионализма у локалном новинарству - питању које се посебно наметнуло након приватизације медија.

 

Новинари локалних медија из Нишавског округа разговарали су са професорима на департману за журналистику Филозофског факултета у Нишу др Зораном Јефтовићем и др Зораном Арацким, чланом Управе УНС и дописником програма на српском језику аустралијског државног СБС радија Милорадом Додеровићем и главним и одговорним уредником Радио Алексинца и месечника "Новости југа" Нинославом  Миљковићем.

На округлом столу доминирала је оцена о потреби професионализације локалних медија и након приватизације која је донела гашење бројних медија и губитак посла за велики број новинара.

На скупу је речено и да су и у локалним самоуправама схватили да се јавни интерес грађана у области јавног информисања не може остваривати само преко РТС-а као јединог државног сервиса, електронских медија са националном фреквенцијом и штампаних медија са централним редакцијама у Београду.

„Са новим власницима локалних медија, од којих многи претходно нису знали ништа о медијима и новинарству, новинари се морају договорити и изборити за позицију у којој неће пристајати на ћутање и уређивачку политику креирану од стране политичара и владајућих странака. Новинарима у локалним медијима није потребна љубав политичара, већ поверење грађана, јер у новим условима на медијском тржишту моћи ће да живе и преживе само они медији и новинари којима грађани верују“, речено је поред осталог на округлом столу.

Новинари и њихови гости на овом скупу сложили су се да треба мењати Закон о јавном информисању и медијима и друге акте којима се уређује "медијска арена" у Србији.

Речено је и да је интерес грађана био у опстајању регионалних ТВ сервиса, а да су из ресорног министарства  и из редова креатора медијских закона говорили неистину тврдећи да држава треба да се повуче из свих медија, па и оних који су од посебног националног интереса попут агенције Танјуг и Међународног радија Србија.

Када је реч о веб новинарству, на скупу је закључено да оно несумљиво на велика врата  осваја медијски простор, али је чињеница да се морају наћи начини да и веб новинари  морају бити одговорни за оно што пишу, јер "велика ствар говорити слободно, али још већа говорити истинито".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси