Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Новинари Танјуга: Нетачно и непрецизно саопштење менаџмента Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 11. 2015.

Извор: Новинари Танјуга

Новинари Танјуга: Нетачно и непрецизно саопштење менаџмента Танјуга

Поводом саопштења којим је менаџмент Танјуга 18. новембра обавестио јавност да је одлуком Владе Србије национална новинска агенција престала са радом 31. октобра 2015. године, да су тиме сви запослени остали без посла и да ће им бити исплаћене отпремнине, упозоравамо да је реч о непрецизној и нетачној информацији којом се прикривају незаконити поступци у процесу ликвидације Танјуга.

Како би се то прикрило, менаџмент Танјуга у саопштењу не наводи на које то наводно "нетачне и непрецизне информације које су медији пренели протеклих дана" заправо реагује. Зато у саопштењу нема ни речи о томе да Агенција и данас емитује вести, упркос одлуци Владе о гашењу Танјуга објављеној у Службеном гласнику 5. новембра. У саопштењу, такође, нема ништа о томе да се шест дана по истеку рока за гашење Агенције, директорка Танјуга Бранка Ђукић први, и засад једини пут, обратила свим запосленима са молбом да наставе да раде до краја новембра и да има чврсте гаранције председника Владе Србије Александра Вучића да ће се наћи решење за Танјуг, односно да ће влада покушати да нађе неког купца или стратешког партнера.

Директорка је притом предочила да ће Танјуг опстати у неком мањем обиму, а сви запослени, чија радна места буду укинута, добити отпремнине.

У међувремену, 16. новембра на колегијуму је директорка Б. Ђукић саопштила да је Одлуком Владе престала Агенција престала да ради и да су сви запослени, укључујући и њу, остали без посла. Међутим, потом прави „црну листу“ запослених које по њеном наређењу референт правне службе исто вече од 18,30 до 22,30 позива да би им саопштио да од сутра не морају, (а могу) да долазе на посао.

Будући да нису добили никакву одлуку, нити решење да им се гаси радно место и да би недоласком на посао могли да изгубе право на отпремнине и друге принадлежности, одлучили су да наставе да раде, али су сутрадан, по доласку на посао, могли само да констатују да им је укинут радни налог.

Тиме је половини запослених у Танјугу ускраћено право на рад и они су, без икаквог образложења, дискриминисани у односу на другу половину запослених, која из неких непознатих разлога, противно Одлуци владе наставља да ради.

Директорка Б. Ђукић дугује својим запосленима, а потом српској јавности, најпре одговор који никада нису добили, зашто у законском року није тражила пренос капитала и поделу бесплатних акција запосленима у складу са Законом о јавном информисању и медијима. Потом мора да одговори на још неколико питања:

      1) Зашто је запослене обавестила да треба да раде до краја новембра и да ће за тај рад бити плаћени, а потом половини радника, међу којима су догогодишњи и истакнути новинари Танјуга, на понижавајуци и недостојан начин, ускратила право на рад.

      2) Ако је тачно, као што наводи у саопштењу, да су „сви остали без посла престанком рада Агенције“, како то да половина запослених не може, а друга половина запослених може и наставља да ради?

     3) На основу којих критеријума је однела ову незакониту одлуку и с којим циљем?    

У име запослених радника Танјуга, којима је ускраћено право на рад

Председник и потпредседник Синдиката Танјуга „Независност“ Бранислава Станишић и Татјана Његомир

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

20.11.

2015.

anonymoustoma [нерегистровани] у 20:53

nezna da nezna

U T anjugu ne postoji menazment,vec samopostavljena direktorka Branka Djukic.A,doticna ,,NEZNA DA NEZNA,,.DOVELA JE Tanjug posle sedam decenija NA ,,CRNE DANE,,NEMOZE DA SE ,,VADI,, NA RAZNA MINISTARSTVA,A NAJVECI JE KRIVAC ZA SVE UPOSLENE I BREND TANJUGA.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси