Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС и ПРОУНС: Дешавања око Танјуга су доказ криминализације српске медијске сцене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 11. 2015.

Извор: sinos.rs

СИНОС и ПРОУНС: Дешавања око Танјуга су доказ криминализације српске медијске сцене

Све што се од 31. октобра догађа са Националном новинском агенцијом Танјуг доказ је криминализације српске медијске сцене.

Танјуг је на основу два закона – Закона о јавном информисању и медијима и Закона о Танјугу престао да постоји  31. октобра.  Председник Владе је потписао одлуку о гашењу Танјуга која је у Службеном гласнику објављена 5. новембра, на 72 рођендан националне дрзавне агенције и Европски дан одбране новинарства. Директорка Бранка Дјукић, у писаној изјави РТС навела је да је “све урађено у складу са законом”. Јавност је у тим данима могла да прати представу у врху власти у којој је премијеру припала улога доброг полицајца који жели да, “подметањем својих ледја“ нађе најбоље решење и од отказа спаси 188 запослених. Министар Иван Тасовац “игра негативца”  који доследно брани закон,  што, у овом случају, значи да Танјуг не постоји.

Нађено је половично решење. Директорка Агенције (која правно не постоји)  запосленима (!?) је саопстила  да ће радити до краја месеца, да би пре два дана половини колега (90) био онемогућен приступ рачунарима и угашени радни налози. Они су у понедељак (телефонски) обавештени да више не долазе на посао, јер је фирма угашена.

Друга половина није добила ту информацију. Они раде, емитују вести  и, сви су изгледи да ће добити стратешког партнера (!?) баш како им је обећао премијер лично. Биће део ружичастог медијског система, прецизније Пинкова национална агенција. Још само да министар информисања потврди да је све урађено по законима за који су се, што Тасовац не пропушта прилику да истакне , залагала “сва репрезентативна медијска удружења и асоцијације”.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) апелују на српску јавност да реагује и спречи потпуну медијску катаклизму.  Позивамо  посланике да ХИТНО затраже измену сета медијских закона и њихово прилагођавање европским стандардима. То подразумева постојање државне новинске агенције, формирање регионалних јавних сервиса и успостављање социјално-економског дијалога чији је циљ професионална и радна заштита запослених у медијима. Такође, неопходно је драстично опорезивање ''ријалити'' програма и законско обавезивање медија да буду емитовани искључиво после поноћи у једином прикладном термину за такав програм (од 00. до 06. часова).

 Уколико се то ОДМАХ не уради Србија це, као у живо блато, потонути у медијски мрак.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

20.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:28

nedostatak sluha i savesti

Kad bi oni koji sede u skupštinskim klupama imali sluha, savesti i svest o značaju medija, nikad ne bi ni izglasali set medijskih zakona, koji potpuno urušavaju sve što se naziva ''javni interes''. Nažalost, oni su samo stranačke glasačke mašine, bez sopstvenog mišljenja, servilni stranački vojnici, dizači ruku, poslušnici. Ne očekujemo valjda od njih da budu protiv onoga što nameće Brisel, a ''velike novinarske asocijacije'' se u to zakljinju kao u Sveto pismo i uvek prete Evropskom komisijom. Da je bilo pameti, ovakvi medijski zakoni ne bi bili ni doneti. Ali, ucene i pritisci su nadjačali !

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси