Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Нестали медији који су неговали заједништво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

17. 11. 2015.

Аутор: Норберт Шинковић Извор: Радио Слободна Европа

Нестали медији који су неговали заједништво

Након истека рока за приватизацију медија, још се не зна који медиј ће преживети излазак државе из тог сектора. Оно што се, међутим, засигурно зна то је да су најгоре прошли они медији који су емитовали програм на више језика.

 

Од нешто више од седамдесет медија у чијем оснивачком капиталу учествовала држава, скоро половина су медији који емитују програм на више језика. Управо су ови медији најгоре прошли у приватизацији, каже медијска експерткиња Новосадске новинарске школе Дубравка Валић Недељковић.

„Нестали су медији који су неговали интеркултурализам, заједништво, они који су радили заједнички и покзаивали тај војвођански идентитет у пракси. Послат је јасан сигнал да је то нешто што не треба. Војводина је најгоре прошла пошто је у покрајини био најразвијенији систем информисања на мањинским језицима“, сматра она.

Тридесетак медија је нашло новог власника, међутим, о томе ко преузима њихов капитал, мало се зна.

Медијска аналитичарка Жужана Серенчеш каже да је велики проблем и то што у редовима нових власника скоро па и нема људи из струке.

„Велики је проблем то што међу новим власницима не видимо наше колеге, новинаре, чланове редакције. То је јако лоше јер они су по природи ствари најзаинтересованији за квалитетан рад и наставак рада тих медија. За сад ми на том списку власника видимо углавном политички прилично везаних власника“, сматра Серенчеш.

Приватизација медија у Србији завршена је 31. октобра. Тачан број продатих медија као и преузетих фирми од стране запослених, стручанци очекују до краја године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси