Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Приватизација медија угрозила локално информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

17. 11. 2015.

Извор: Танјуг

Приватизација медија угрозила локално информисање

Приватизација медија у Србији угрозила је не само информисање на језицима националних мањина, него је довела у опасност и информисање уопште у појединим војвођанским општинама, речено је данас у Новом Саду на конференцији “Приватизација медија-шанса или нестанак”.

 

Напомињући да до 31. октобра, када је окончан тај процеш приватизовања, половина медија није нашла нове власнике, помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање Калман Кунтић изразио је бојазан да ће неколико средина у Војводини остати без локалног информисања на језицима националних мањина, а поједине и на српском језику.

Кунтић је рекао да ће, после приватизације медија, Суботица и убудуће имати информисање на језицима националних мањина али ће оно бити “окрњено” јер, како је додао “не видим ко ће у будућности сукцесивно информисати на хрватском језику, а о ромском и немачком да и не говоримо”.

После те приватизације, по свему судећи, “нећемо остати само без медија који информишу на језицима националних мањина, него ћемо остати и без садржаја на српском језику, који је важан не само као језик већинског народа, него и као језик заједничке комуникације” у нашој држави, упозорио је Кунтић.

Експерткиња за медије у Новосадској новинарској школи др Дубравка Валић Недељковић сматра да ће вишејезични медији, односно они који емитују програме на више од три језика, најлошије проћи у овој приватизацији.

То су медији који би требало да “негују интеркултуралну сарадњу, толеранцију и разумевање између већинског и мањинских народа у Војводини и Србији”, подсетила је она и навела да је једанаест од 14 таквих медија у покрајини престало да постоји.

За њих није било интересовања у овој приватизацији, пре свега “зато што се тешко упоравља нечим што је мултикултурално, мултиетничко и мултијезичко казала је Дубравка Валић Недељковић нагласивши да су последице приватизације такве да је изгубљено десет радио или телевизијских програма на мађарском језику и пет на словачком а угашени су и неки на румунском, ромском и немачком.

Жужана Серенчеш из Независног друштва новинара Војводине указала је на, како је рекла, велики проблем да “међу новим власницима медија у Србији нема наших колега новинара, односно чланова редакција”.

То је веома лоше јер, додала је Серенчеш, они би по природи ствари требало да буду најзаинтересованији за наставак делатности и квалитетан рад тих медија.

На тој тематској конференцији представљен је досадашњи процеш приватизације државних медија у Србији, са нагласком на оне који извештавају на језицима националних мањина.

Предочена су и искуштва држава региона у тој области а разматрано је и актуелно стање у области јавног информисања.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

17.11.

2015.

Шумадинац [нерегистровани] у 20:26

ОДГОВОРНОСТ

Да ће наступити овакве катастрофалне последице неуставног и лошег сета медијских закона Синдикат новинара Србије, Коалиција запослених у медијима, Крагујевачка иницијатива и Професионално удружење новинара Србије указују од 2013. године. Зашто је неко намерно изазвао овакве последице? Зашто медијски тајкуни и монополисти желе да угасе конкуренцију? Да ли икоме пада на памет да због бољег функционисања приватних факултета угаси државне са вишедеценијском традицијом? Е управо то се десило са медијима. Због повећања профита приватника угашено је или продато у бесцење све државно ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси