Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Медији попут Танјуга веровали да ће се држава предомислити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

16. 11. 2015.

Извор: Бета

Медији попут Танјуга веровали да ће се држава предомислити

Медијска експерткиња Независног друштва новинара Војводине Жужана Серенчеш изјавила је данас да би процес приватизације медија у Србији сигурно био успешнији да су медији који је требало да буду приватизовани више енергије уложили у сопствену судбину, а не у упорне покушаје заустављање приватизације.

 

"Имам утисак да је много људи дуго веровало да до приватизације ових медија ипак неће доћи. Ти медији, попут Танјуга, су веровали да ће у последњем тренутку држава да се предомисли па када се испоставило да неће, уследила је нека врста шока или убрзаног покушаја тражења решења, за које је било касно", казала је Серенчеш на медијском скупу у Скупштини Војводине.

Она је оценила да је приватизација медија на језицима националних мањина кориштена као аргумент за "невероватно" супротстављање процесу изласке државе из медија.

Према њеним речима, изостао је глас мањинских политичких елита и мањинске медијске заједнице, која је "изоставила себе" из јавних расправа о Медијској стратегији и о новим медијским законима.

"Чак ни након усвајања кључних медијских закона, изостала је било каква реакција и било какав план већине медија који су били предвиђени за приватизацију", навела је Серенчеш.

Медијска експерткиња Новосадске новинарске школе Дубравка Валић Недељковић оценила је да је приватизација нудила нову шансу медијима, а новинарима могућност да откупе свој медиј и да тако остану независнији од политичких и економских центара моћи.

"Нажалост, мислим да су се новинари уморили у последњих 25 година, иако је то била шанса за новинаре да стекну већи интегритет", казала је Валић Недељковић и оценила да је приватизација показала "и сву мешетарску природу".

Истраживач Новосадске новинарске школе Стефан Јањић навео је да је седам вишејезичних медија остало неприватизовано, а угашена су четири, што значи да ће неке средине остати без медија на језицима мањина.

Коментари (4)

Остави коментар
пон

16.11.

2015.

Милован [нерегистровани] у 22:24

ЕКСПЕРТИ ЗА УНИШТАВАЊЕ

По свему судећи, ови бројни експерти су нам протеклих година систематски уништавали све, од привреде, просвете и здравства до јавног информисања . Питам се само да ли то раде из не знања,или по нечијем диктату и за нечије паре приспеле са "демократске"стране света. Зар неко нормалан може да очекује како ће проблематични тајкуни да негују професионално и поштено информисање ? Видимо добро шта је досадашња приватизација урадила са осталим националним добрима. Уосталом, каква је то држава која нема ништа од имовине.....

Одговори
пон

16.11.

2015.

Neša (Glodur) [нерегистровани] у 18:41

Eh...

"Ekspertkinja"... da ti se kosa digne!

Uništenje medija je nametnuto stavljanjem van snage "svih loših Miloševićevih medijskih zakona" posle 5. oktobra 2000. godine i usvajanjem "dobrih" i "demokratskih" počev od 2002. godine.

Одговори
пон

16.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:45

U PRAVU JE!

Prethodni komentator je u pravu: kroje kapu, po uvoznom uticaju, nekompetentni ili nedokazani novinari takozvani eksperti. Pamtimo ih sve i nismo omanuli. No, to je ova srpska stvarnost precrtana po uzoru na nesamostalne sredine. Zašto tako ne postupaju bilo gde u zapadnoj Evropi? Nije istina da država nema uticaja. Čak ni u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji. Ne borim se, naravno, za upliv politike, ali na koji način "stratezi" garantuju da raznorazni novi vlasnici medija nisu baš reprezentativni ekskluzivni predstavnici kamarile koja je okupirala kompletan medijski prostor Srbije. I dosad nije bilo drugačije, zna se ko je i na koji način uzurpirao minute i stupce, dirigovao marketingom. Ko se tu pravi naivan. Privatizacija je trik. Posledice ćemo svi da trpimo. I mi što kupujemo, i vi koji nam servirate vest i stvarate atmosferu. Gde je, ponavljam, drugačije? Kakva strategija i bakrači, kakav Tasovac ili Mirković. Ne čudi me NUNS, oni aplaudiraju svemu što kao nalog stigne. Nadu sam uvek polagao u UNS - zar mislite da je kasno ako dignete glas spasa?

Одговори
пон

16.11.

2015.

ИВИЦА [нерегистровани] у 14:42

СТОП ОБМАНАМА

Све сами самозвани експерти. Довели до медијске катастрофе а сада критикују, нуде решења уместо да најзад преузму некада и одговорност са својим ментором Сашом Мирковићем!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси