Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Спасиоци или пирати на радио-таласима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 11. 2015.

Аутор: А. Исаков Извор: Политика

Спасиоци или пирати на радио-таласима

Удружење грађана Мађарски покрет издало је саопштење у ком тврди да је од 1. новембра „Панон” фондација, која ради под окриљем Мађарског националног савета, почела да емитује програм на пиратском радију названом Суботички мађарски радио.

 

Нови радио-програм користи фреквенцију 89,6 мегахерца за коју нема дозволу, што је противзаконито, констатује Мађарски покрет.

У удружењу које су пре три месеца основали опоненти владајућем Савезу војвођанских Мађара опомињу да је емитовање програма у супротности и са одлукама Управног одбора Фондације „Панон”, оптужујући председника СВМ-а (Иштвана Пастора) да је довео до ове противзаконите ситуације.

Последње саопштење Мађарског покрета је наставак размирица у мађарском политичком телу, а којима је све чешће тема управо рад медија на мађарском језику.

– Бацили смо само појас за спасавање делу Радио Суботице који је програм емитовао на мађарском језику. „Панон” фондација, која има и свој радио и телевизијски програм, преузела је обавезу емитовања и на овој фреквенцији, како би покушала да сачува део људи да не остану без посла. Ми смо постигли споразум са Радио-телевизијом Војводине да привремено преузмемо емитовање на фреквенцији 89,6 мегахерца да не би било застоја у информисању грађана на мађарском језику, али и да та фреквенција не буде део приватизационе масе, јер она треба да се врати држави – каже за „Политику” Иштван Боџони, директор Фондације „Панон”.

У Радио Суботици наводе да иако је било и законског основа и довољно времена, а изгледа да је постојао и купац да се предузеће прода у трећем кругу, Агенција за приватизацију то није дозволила.

Свих 37 запослених, од чега 26 новинара, добило је отпремнину, Радио нема више буџетске субвенције за емитовање програма на пет језика (српском, хрватском, мађарском, немачком и буњевачком).

Од све имовине, па и новинара Радио Суботице, изгледа да је интересантно било управо оно што није у власништву овог медија – фреквенција 89,6 коју је РТВ Војводина наменила за информисање на језицима мањина.

Протеклих година преко ње се оглашавао програм на мађарском језику, док су српска и хрватска редакција користиле фреквенцију 104,4 Радио Суботице.

РТВ Војводина је од 1. новембра раскинуо договор са Радио Суботицом и уступио фреквенцију 89,6 „Панон” фондацији за Суботички мађарски радио, нови медиј формиран на крхотинама мађарске редакције Радио Суботице.

У тај радио је прешло пет новинара и три техничара и то је управо медиј који је Мађарски покрет означио као пиратски.

Новинари редакције на мађарском језику који су одбили да пређу у нови медиј контролисан од стране „Панон” фондације и даље припремају програм који се до потпуног укидања чује на Радио Суботици и његовој „основној” фреквенцији од 104,4 мегахерца, на којој су се сада „упресовали” и српски и сви мањински програми.

Додуше, редакције на језицима мањина, попут хрватске, буњевачке и немачке, већ су припремиле „одступницу” и своје програме емитоваће или на Панон радију или на другим приватним радио станицама. Једино ће, по свему судећи, потпуно нестати редакција на српском језику.

– Унутар једне мањинске заједнице сада се подигла прашина која се шири и на јавни простор, али слутим да ће она изазвати на крају сузе у очима управо наднационалних Суботичана, али и локалних Срба, који ће се запитати – а ко нас заступа у овој великој борби за радијску фреквенцију која је јавно добро? О томе се овде ћути – каже за „Политику” Љубиша Степановић, директор Радио Суботице.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

16.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 09:57

Partijaši, partijaši...

Radio Subotica bila je neodrživa i povrh svega plen partija na vlasti. Njen poslednji direktor, koji će u istoriji ostati zapamćen i kao njen grobar, bio je puki nameštenik SPS-a. On prvi trebalo bi da se zapita zbog čega za tri godine nije uradio ništa. Njegovo partijsko novinarstvo ranije i loše, takođe partijsko rukovođenje danas... Dovoljno da se u lošem okruženju uguši jedan nekada sasvim pristojan radio.

Одговори
нед

15.11.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 13:06

Eh...

Radio Subotica je, uz preko šezdeset drugih medija u vlasništvu države, piratski još od 1.1.2008. godine. Svi mediji koji nisu privatizovani do 31.12.2007. godine po zakonu o privatizaciji pravno su prestali da postoje narednog dana. Međutim, kako je država najveći kršilac propisa i generator bezakonja i nezakonja nastavili su rad na osnovu neke famozne uredbe protivne zakonu donete par dana pre kraja roka za privatizaciju. Od tog dana bespravno se koriste 102 radio frekvencije koje su mogle biti dodeljene medijima drugačijeg profila. Partiokratiji je ipak važniji samoopstanak plaćan iz budžeta poguban po celo društvo. Nema osnova u tvrdnjama da Radio Subotica od 1.11.2015. godine emituje "piratski" (šta god to značilo jer u domaćim propisima takve definicije nema) jer on to čini osam godina u kontinuitetu. Delo je kažnjivo krivičnim zakonikom. Zanimljivo je da je država boreći se prethodnih godina protiv "pirata" konačno ogolela svoje daleko katastrofičnije banditisanje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси