Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Гаси се 11 медија, минимум 10 тражи капитал без накнаде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

14. 11. 2015.

Извор: УНС

Гаси се 11 медија, минимум 10 тражи капитал без накнаде

Иако је 31. октобра званично завршена приватизација медија, судбина више од половине медијских кућа је и даље неизвесна. Од 73 медија која су требало да буду приватизована, продато је 35. Непродато је остало 15, а за 23 медија није оглашена продаја па ће бити приватизовани преносом капитала без накнаде на запослене или угашени.

 

На основу истраживања Удружење новинара Србије (УНС), од 23 медија за која Агенција за приватизацију није расписала Јавни позив за продају, 10 ће моћи да се приватизује методом преноса капитала без накнаде на запослене, два су променила своју делатност-Радио Ћићевац и Радио Параћин, док ће 11 бити угашено.

Медији у којима запослени имају право и траже да буду власници су: РТВ Врање, Информативни центар Тутин, РТВ Општине Ковачица, Информативно јавно предузеће Прешево, РТВ Врњачка Бања, Радио Зрењанин, РТВ Бор, Информативни центар Кикинда (Радио Кикинда), Телевизија Смедерево и Радио Лазаревац.

Радио Зрењанин има 17 запослених, а право на бесплатне акције има бивши новинар овог радија Божидар Дринић. Директор Радио Зрењанина Горан Старчевић изјавио је за УНС “да би радио опстао, потребно је три милиона динара месечно за плате и обавезе, а напоменуо бих да имамо и дуг према Сокоју у износу од 2,5 милиона динара који није плаћен и зато сваки час можемо бити блокирани. Нови власник мора бити упознат са овим чињеницама уколико жели да преузме медиј”.

РТВ Општине Ковачица је уз доста напора успела да се од Агенције за приватизацију избори за законско право да четворо запослених добију право на бесплатне акције.

Како је речено за УНС, РТВ Врњачка Бања има осам запослених, а пре више од месец дана су добили Решење од Агенције о обустави процеса приватизације и преносу капитала без накнаде. Расписан је Јавни позив за упис бесплатних акција на које има право троје бивших радника.

У Телевизији Тутин тренутно ради седам запослених који су емитовање програма свели на минимум јер је исто толико запослених напустило ову телевизију, а међу њима и бивши директор Албин Гегић. По свему судећи, власник ове медијке куће ускоро ће постати бивша радница јер само она има право на бесплатне акције.

По информацијама које је УНС добио, нови власници Телевизије Смедерево могу да буду један бивши и један садашњи запослени. У вези са тим, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић за УНС каже “да у Телевизији има осам радника и нико од њих није узео отпремнине јер нису желели да напусте своју матичну кућу када је било најтеже. Од њих осам, само један има право на бесплатне акције, као и једна бивша радница. Хтела бих да истакнем да Телевизија Смедерево тржишно послује и сами се издржавају већ неко време, успели су да се дигизализују и измире дугове. Сматрамо да је неправедно да већински власник капитала буде онај који већ дуже време не ради у телевизији и зато се залажемо се да сви радници остану и имају загарантована сва права која им следују”.

Радио Ћићевац и Радио Параћин су променили своје име и делатност па су сада предузећа која се баве изнајмљивањем властитих и других некретнина и управљањем њима.

Медији који који више неће емитовати програм су: РТВ Ћуприја, Радио Дрина из Малог Зворника, РТВ Младеновац, Радио Обреновац, Информативни центар Косјерић (Радио Косјерић), Радио Нови Бечеј, ЈПИ Врбас, Радио Лесковац, Радио Деспотовац, Радио Сомбор и Победа из Крушевца.

Општина Ћуприја је прогласила ликвидацију РТВ Ћуприја чиме је овај медиј престао да емитује програм. Како УНС сазнаје, група бивших запослених покренула је спор пред судом јер им није понуђен пренос капитала без накнаде.

Радио Деспотовац, Радио Обреновац и Радио Дрина из Малог Зворника су угашени јер је вредност њиховог капитала мања од дуговања.

РТВ Младеновац је угашена јер радници нису хтеле да буду акционари пошто су дуговања ове радио-телевизије огромна. Сви запослени, њих десеторо су узели отпремнине.

Информативни центар Косјерић (Радио Косјерић) угашен је по објављивању Јавног позива за упис бесплатних акција јер се нико није јавио иако је један запослени имао право на њих, док у Радију Нови Бечеј нико није имао право на бесплатне акције па су угашени.

Још 15 медија који нису продати имају могућност да буду приватизовани преносом капитала без накнаде. То су: Дневник АД Нови Сад, Радио Бујановац, Радио Сечањ, Радио Суботица, Радио Бачка из Бача, Радио Пожаревац, Радио Пирот, Реч радника из Алексинца, Танјуг, ТВ Љиг, РТВ Млава из Петровац на Млави, Наш глас из Смедерева, Информативни центар Оџаци, Реч народа Пожаревац и РТВ Бачка Паланка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

14.11.

2015.

Saša Todorović [нерегистровани] у 11:50

TUGA...

Mi smo ga odavno "ugasili" (2008/2010) - JIP "Knjaževac" (RTV "VG-4")...:(

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси