Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Бренд Танјуга биће бесплатан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 11. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: www.danas.rs

Бренд Танјуга биће бесплатан

- Једино решење за спашавање новинске агенције Танјуг, о којој је Влада Србије донела одлуку да се угаси, а које би било у складу са законима јесте оснивање новог медија, односно новог правног лица, који би се евентуално исто звао, незванично сазнаје Данас у Немањиној 11.

Премијер Александар Вучић пре неколико дана је рекао да ће се потрудити да нађе решење како би запослени Танјуга могли да наставе да раде "јер му је стало".

Оно што би држава једино могла да уради, према сазнањима нашег листа, јесте проналажење приватника који би основао нови медиј, задржао запослене, а којем би држава једино могла да понуди под повољнијим условима изнајмљивање зграде и опреме.

- Мени је стало и помоћи ћу и наћи ћемо начина да са опремом и својим објектом који имамо олакшамо неком приватнику који би ту уложио, рекао је Вучић и додао да ће то учинити због "бренд нејма" и људи који тамо раде.

На питање о томе како ће се наћи решење за Танјуг, премијер је рекао да не жели да говори о техничким стварима, да то решавају правници, али да се у сваком случају закон неће кршити.

Директорка Танјуга Бранка Ђукић изјавила је такође пре неколико дана да је јасно да Танјуг не може да остане у власништву државе, али и да држава не жели да дозволи да се агенција затвори.

Упитана да ли има неки предлог решења, Ђукићева је, нагласивши да ће модел дефинисати влада, истакла да агенција има спреман бизнис план по којем може да функционише без великих проблема, без субвенција, као тржишно одржива.

- То подразумева и нове сервисе, али мислим да је рано да о томе сад говорим, рекла је Ђукићева.

Влада Србије донела је прошле седмице одлуку о престанку постојања новинске агенције Танјуг, без понуде бесплатних акција запосленима, као што важи за све државне медије који нису нашли купца. Одлука је донета на основу закона, према којем Закон о Танјугу престаје да постоји потписивањем купопродајног уговора или најкасније 31. октобра ове године.

Агенција ће, како је најављено, радити још до краја месеца, али је премијер најавио да ће пронаћи решење.

У Министарству културе су истицали да није било основа за поделу акција, имајући у виду да је 31. октобра Танјуг правно престао да постоји те самим тим и постојање било каквих акција, као и да се нико раније од руководства Танјуга није обратио тим поводом.

Како Данас незванично сазнаје у Агенцији за приватизацију, пре 31. октобра није ни било могуће расписати позив за доделу акција запосленима, јер то не би било у складу са законом.

С друге стране, у Агенцији истичу за Данас да су након два неуспешна круга продаје послали допис Министарству културе 16. октобра за мишљење и тумачење да ли се за Танјуг након 31. октобра стичу услови за доношење одлуке о обустави поступка приватизације медија продајом капитала и наставку поступка приватизације медија преносом капитала запосленима без накнаде или за доношење одлуке о обустави поступка приватизације у складу са Законом о приватизацији.

У Агенцији за приватизацију је примљен одговор Министарства 29. октобра у којем се наводи да ће Влада донети одлуку о гашењу Танјуга.

С друге стране, у Министарству културе незванично истичу да је допис Агенције био "про форме" и да је тада већ било касно за процес поделе акција запосленима јер је за то потребно било најмање 20 дана.

РЕМ данас о забрани преноса скупова

Регулаторно тело за електронске медије данас ће имати састанак са представницима новинарских удружења УНС и НУНС на којем ће разматрати да ли и како поново увести забрану преноса страначких скупова на телевизијама ван предизборне кампање, речено је Данасу у овом телу.

Подсетимо, РЕМ је хтела да реагује поводом преноса прославе рођендана СНС, али се дошло до закључка да је упутство које је то регулисало престало да важи усвајањем нових медијских закона, па самим тим и забрана.

Уколико се дође до договора, забрана ће бити додата у неки од важећих правилника.Медијске асоцијацијеБеоград - Новинарске и медијске асоцијације (НУНС, НДНВ, Асоцијација медија, АНЕМ и Локал прес) сматрају да је спровођење медијских закона у интересу грађана Србије и целокупне демократизације друштва и напомињу да се од њих никако не сме одустати, без обзира на извесне проблеме које прате њихову примену.

Излазак државе из власништва у медијима и конкурсно суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања кроз независне комисије - две су кључне и неодвојиве одредбе нових медијских закона за које се држава определила пре више од пет година усвајањем Медијске стратегије, а то опредељење чврсто потврдила усвајањем сета медијских закона у августу 2014, за које су гласали скоро акламацијом посланици Скупштине Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси