Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

07. 11. 2015.

Аутор: Редакцијски коментар Извор: Данас

Угашен, али и није

Гашење новинске агенције Танјуг изазвало је бројна реаговања протеклих дана, а судећи по медијским најавама ова агенција јесте угашена, али и није!

Наиме, премијер је обавестио директорку Танјуга (она тако тврди) да ће да се нађе неко решење. То је јуче потврдио и лично, рекавши да не може да крши закон, али да ће се гледати да се тај проблем решава "sui generis" и да "ти људи наставе да раде".

То вероватно значи да ће Танјуг прерасти у владин биро за информисање. Односно, сада ће то бити и потпуно отворено. 

И опет су се потврдиле тезе изречене много пута раније да нема власти која би се одрекла утицаја на медије. Нарочито ако је тај медиј подређен власти. И то више није ствар избора, него једно уходано понашање у којем новинари искључиво прате поједине министре и то све о трошку државе. То, наравно, више није новинарство, него чиста пропаганда власти. 

Истине ради, запосленим новинарима и уредницима поменуте агенције није сметало кад је власт вршила насиље над медијима, кад их је кажњавала, затварала, притискала... Тим темама се нису бавили, али не да се јавност не би узбуђивала, никако. Него да се власт не би узбуђивала изношењем таквих информација у јавност. Те ситуације су систематски прећуткиване и од њих су окретали главу. Тако да је потпуно јасна брига власти за једну државну агенцију. Држава је годишње за Танјуг издвајала око два милиона евра и то претежно да би пратила њене активности. Држава се још 2011. обавезала да ће изаћи из власништва медија. И као што видимо, све трчећи излази. У суштини, држава се одрекла мањих медија, док је за највеће - Новости, Политика, Танјуг, Дневник... направила такво правно замешатељство у које се и сама заплела и није у стању да га реши. Зато је и испала представа у којој се премијер "као" љути на министра културе и информисања зато што га је наговорио да потпише одлуку о гашењу Танјуга. 

Упркос свим негативним странама рада Танјуга у прошлости, у овом случају ни држава, односно надлежно Министарство културе, није се понело одговорно. Према законима, али ни према 180 запослених. Иако упорно тврде да је Танјуг угашен у складу законом. Како сада то? Пуних 15 месеци представници истог тог Тасовчевог министарства тумачили су законе на један начин и упорно понављали да за Танјуг важе иста правила као и за све друге државне медије. То је значило да ако не буде заинтересованих за куповину, да ће запосленима бити понуђене бесплатне акције, а уколико и они одбију, тај медиј се гаси. 

Међутим, то одједном није тако и, кажу, никада није ни било! Министарство је пре неколико дана, не изнело, него директно применило сасвим друго тумачење закона - да за Танјуг не важе иста правила. Можда је ово тумачење и адекватно, не доводимо у питање, али зашто то нико није поменуо у претходних 15 месеци, него тек сад?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси