Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Колеге и јавност једногласни: Танјуг да настави своју мисију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 11. 2015.

Извор: Танјуг

Колеге и јавност једногласни: Танјуг да настави своју мисију

Медији, уредници и новинари из Србије и иностранства, те представници јавног, културног и политичког живота Србије изражавају и данас незадовољство евентуалним гашењем Танјуга, уз поруку да би тиме била "сломљена кичма српског новинарства" и да би се тешко надокнадио престанак рада националне агенције.

 

Медији, уредници и новинари из Србије и иностранства, те представници јавног, културног и политичког живота Србије изражавају и данас незадовољство евентуалним гашењем Танјуга, уз поруку да би тиме била "сломљена кичма српског новинарства" и да би се тешко надокнадио престанак рада националне агенције.

Они су, кроз саопштења и поруке подршке запосленима и меднаџменту агенције, које су стигле пре охрабрујуће информације да ће се за националну агенцију наћи решење, једногласно поручили да је неопходно да се Танјугу да шанса да опстане и настави са радом.

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић истиче да је са тугом испратио вест о престанку рада Танјуга.

"Спадам у ред оних генерација којима је Танјуг био својеврстан прозор у свет. Не прецењујући значај мог обраћања, осећам обичну грађанску потребу да се Вама и вашим сарадницима захвалим на ономе што сте до сада урадили и пружили", написао је Костић у поруци подршке новинарима и руководству Танјуга.

АПА: Сведоци смо квалитетно рада Танјуга

Аустријска агенција АПА послала је колегама из Танјуга поруку подршке у којој се наводи да је велика штета то што је национална новинска агенција Србије угашена уз оцену да су колеге из АПА сведоци квалитетног и доброг рада Танјуга, нарочито подследњих година.

Вест о гашењу Националне новинске агенције погодила је и многе некадашње Танјугове новинаре и уреднике, који су ових дана упућивали поруке подршке.

Некадашњи новинар Танјуга и бивши директор словеначке агенције СТА Тадеј Лаберник, рекао је да га је погодила вест да се укида агенција која је, како истиче, и у најтежим временима чувала своју професионалност. 

"На Танјуговим искуствима, после распада, осниване су и националне агенције у новим државама. Надам се да ће власт у Србији схватити шта би значило укидање Танјуга и да ће променити своју одлуку", каже некадашњи Танјуговац.

Да је гашење Танјуга штета за сферу информисања у Србији истичу и грађани Србије у дијаспори. Неки од њих дају предлоге "могућег почетка решења", уз оцену да још има шансе да се учини нешто.

"Писем вам из Аустрије. Од 1992. вас читам пратим и ценим...Сигурно није касно, имајте сада стрпљења да нађете правац у овој опасности, па и смелости. То је важно и довешће вас до бољег сутра, убеђен сам", каже Никола П. Богдановић из Граца у Аустрији.

Председник Color Pres Group Роберт Чобан је оценио да су последњих година Танјугови новинари професионално обављали свој посао, ништа лошије од многих других у "неугашеним" државним и приватним медијима. 

"Никад ми неће бити јасно што га држава није сачувала, па макар и под другим именом ако је оно 'југ' неке већ толико болело", поручио је Чобан.

На гашење Танјуга реаговале су и политичке странке, посланици, министри... 

Танјуг узор генерација

Председница синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа рекла је да је Танјуг био узор њене генерације, која је осамдесетих почела да се бави овом професијом. 

"Узор је светских агенција, према томе, Танјуг мора да постоји. Ко и зашто је хтео да угаси Танјуг, у то нећу да улазим, али сам убеђена да ће новинари и ова влада схватити да је њихова обавеза да га сачувају", истакла је Чабаркапа.

"Сло­мље­на је кич­ма срп­ског но­ви­нар­ства", тако је за "По­ли­ти­ку” окарактерисао одлуку владе о гашењу новинске агеницје Тањуг не­ка­да­шњи но­ви­нар Тан­ју­га Ра­де Бра­јо­вић.

Бра­јо­вић се при­се­тио и ка­ко је баш из те ме­диј­ске ку­це оти­шао у „Ве­чер­ње но­во­сти”, где је био глав­ни и од­го­вор­ни уред­ник. То је, при­ча, био уобича­јен сце­на­рио: Тан­ју­го­ви но­ви­на­ри од­ла­зи­ли су на ру­ко­во­де­ћа ме­ста, по­ма­га­ли у оснива­њу но­вих аген­ци­ја у ре­ги­о­ну, у зе­мља­ма осло­бо­ђе­ним од ко­ло­ни­ја­ли­зма, па чак и у осни­ва­њу Бе­те и Фо­не­та.

"И да­нас се мно­ге ре­дак­ци­је осла­ња­ју на ве­сти из те но­вин­ске аген­ци­је, па се у ме­диј­ским ку­ћа­ма сва­ко­днев­но чу­је: "Узми ту вест по Тан­ју­гу"” , испричао је он.

Тан­југ је по­но­во вест у све­ту, јер су вест о га­ше­њу об­ја­вили АП, а пре­не­ли су је "Гар­ди­јан" и "Њу­јорк тајмс".

Павићевић: Замислите да Енглези укину Би-Би-Си

Позоришна редитељка и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић изјавила је за Н1 телевизију да са продајом Танјуга продаје држава и идентитет.

"Танјуг је једна врло важна институција, а уколико говоримо о конституисању институција зашто их онда разарамо… Танјуг је један топоним... Замислите да Енглези укину Би-Би-Си", истиче Павићевић.

Танјуг мора да опстане као државна новинска агенција, а Влада Србије и Народна скупштина морају да направе законски оквир за то, рекао је народни посланик Саша Мирковић, додајући да ће се залагати да се то оствари врло брзо како би се сачувао Танјуг и запослени у тој агенцији. 

"Недопустиво је да неко уништава бренд који постоји толико година, само зато што није способан да сагледа вредност и значај Танјуга, а Танјуг је институција, лидер у региону. Људи који раде у Танјугу су професионалци, не смемо да дозволимо да заврше на улици. Ти људи, за разлику од министра Тасовца и Саше Мирковића, знају да раде свој посао", рекао је Мирковић.

Писма подршке стигле су и од бројних компанија са којима је Танјуг последњих година успешно сарађивао.

Из компаније Тигар а.д. поручују да је неопходно очувати Танјуг као једну од најзначајних новинаских агенција у Србије, са традицијом од седам деценија.

"Када је Тигар а.д. био у проблему, ви сте од самог почетка били са нама, наравно кроз ваше коректно извештавање. И као што смо ми успели да делимично пребродимо проблеме, надамо се да ћете и ви изаћи као победници из тренутног проблема", поручју из те компаније.

"Је suis Танјуг"

Да има простора за опстанак Танјуга, верују и у Влади Србије. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је да верује да још има простора да неко откупи Новинску агенцију Танјуг, те да би он лично волео да Агенција настави да функционише и да постоји у било ком облику. Подршку Танјугу упутиле су колеге и путем друштвених мрежа. "Је suis Танјуг", написали су неки од њих. Други су, пак, истакли значај Танјуга за информативни систем Србије: "Неки догађаји не би ни десили да није било новинара Танјуга. Они су некада пратили и по пет догадаја дневно. Свака редакција је барем једном "преписивала податке" из Танјугових извештаја. Према томе, информисање без Танјуга није исто и зато дајмо подршку његовим вредним новинарима", пишу колеге.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

07.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:43

sloba

ko pisma podrške slobi nekada

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси