Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 11. 2015.

Аутор: Никола Тркља Извор: Политика

Необавештени Вучић

Влада нам је јавила да је угасила националну новинску агенцију. И то по закону. Баш у време док су министри јели ћевапе на Башчаршији. Кад су му јавили да је преминуо Танјуг, премијер се мало изнервирао. Вели да он није био за гашење. Јавно је изрибао надлежног министра. Да је Тасовац све лепо објаснио грађанима, проблема не би било. Овако се гнев јавности усмерио на његова плећа.

 

Откуд уопште бурне реакције због гашења једне новинске агенције? Све је то записано у медијској стратегији. Чак и онима који се не разумеју у медије сад је јасно: она новинарима овдашњим ништа добро није донела. „Независни” стручњаци који су мукотрпно гурали стратегију могу да буду поносни на досадашње резултате. Од летос, рачунајући сад и танјуговце, на улицу су отпремили више од хиљаду новинара. На крају су закатанчили и кичму информисања у Србији. Честитамо!

Радили су то и пре десетак година кад су били на истом задатку. Тадашња стратегија прописала је да онај ко прави новине не сме и да их продаје. Тако су урушили две највеће новинске куће у Србији, а њихова мрежа, са више од хиљаду продајних места, завршила је код лица са потернице. Образложење: да се спречи монопол на тржишту.

Уочи усвајања нове стратегије, која подразумева гашење Танјуга и слободу да офшор компаније оснивају и купују медије у Србији, објаснили су да су измене немогуће јер је текст закона аминован у Бриселу.

Министар за хроно-инсталације испред затворених музеја сад се позива на тај закон и успешно ћути док новинари диљем Србије остају без посла. Није успео да отвори неки музеј, али је успео да затвори медије. Рекао би сигурно и више кад би сутра приватизовали филхармонију.

Његов заменик Мирковић успео је да цитира неки члан закона који све објашњава. И то је помак. Кад су од Б92 правили плеј-листу није успео ни ту реченицу да састави. Али и даље јавно на сва уста хвали стратегију после које ће целу Србију стрпати на медијску фарму.  

Чини ми се да ни он, ни Тасовац, ни Вучић не знају шта је новинска агенција. Осим новина, интернет портала, у Србији се свакодневно емитује бар три стотине информативних емисија на разним ТВ и радио програмима. Сви они читају Танјуг.

Руси, кад су их учили демократији, пре двадесетак година, угасили су националну агенцију, али кад су увидели да им тајкуни и остали кроје капу, брже-боље су је вратили. Немцима, Французима, Словенцима, Хрватима такве идеје не падају на памет.

Истина, Вучићу и нису потребни посредници. Може да држи конференције за штампу сваки дан. Телевизија ће уживо преносити, у терминима између два избацивања на фарми. Досадне, образовне, некомерцијалне вести из позоришта, са отварања изложби, трибина, економске извештаје, који нису тржишно одрживи, замениће безбрижне уносне информације из штале у Лисовићу.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

06.11.

2015.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 19:42

JESMO LI ZAISTA ZATEČENI

Najpre,razbistrimo malo nataloženo sećanje.Tekst zakona nije animiran već definisan u Briselu.Između ta dva pojma ogromna je razlika.U ovom slučaju.Ali i Brisel je samo usputna stanica.
E sad ‚‚ministar za hrono instalacije" i njegov zamenik mogli su samo,upravo to,ili da aminuju ili da se počiste iz strukture vlasti.Zatim kažeš ‚‚Čini mi se da ni on,ni Tasovac,ni Vučić ne znaju šta je novinska agencija".Ne znaju?! A! Nikola,Nikola,ne zaluđuj nas bar ti.Dovoljno je što nam to oni rade.U kompletu.Oni naši i oni njihovi.Zar ih je malo,ako za Boga znaš.
A i vi,dragi moji Tanjug-ovci,kažete ‚‚Slomljena je kičma srpskog novinarstva.Svi smo zatečeni".Ma nije valjda-baš zatečeni.Mesecima gase i gaze sve medije,i po zabiti ove opustele zemlje,samo ravnoteže radi,a da ove beogradske neprilagođene ostave u životu.Gde je tu logika?Druga je stvar to što ste bili nemoćni da bilo šta promenite.Nije za utehu,samo da vas potsetim,znate vi to bolje od mene,kako prolaze neposlušni mediji i u zemljama tog demokratskog Zapada.
A i vi iz ‚‚Politike",samo čekam kad će da pukne i kod vas.Kako vreme ističe sve ste ‚‚gori i gori".

Одговори
пет

06.11.

2015.

Слоба [нерегистровани] у 18:10

ЛЕПО ЗБОРИШ...

Данас су сви за Танјуг. Увек је тако код нас. Чим нечег нема ми смо за то. Па и за Танјуг. Сада га зовемо светлом у тунелу. А док је био ту, служио је за политикантств, подметања, приче о тржишној конкуренцији, о томе да га Држава одржава у животу..... и још много тога ружнијег. Из личног искуства знам да је против наше најпознатије новинске агенције готово цео НУНС, на челу са председником, а и већи број функционера УНС, који су га "гасили" после петооктобарског пуча, када су и сами преузели УНС. Због тога ми ово лицемерје у изјавама и понашањима оставља бљутав укус у устима. А и медији. Ако се не варам, а не варам се, Танјугу су највише били дужни српски медији, а међу њима и "Политика", који су препевали вести Танјуг и потписивали их као своје. Млађи новинари то не знају, а они старују болују од "парцијалне амнезије", када су у питању за њих непријатни догађаји из не тако давне прошлости. Има још тога доста, али да не замарам. Они који знају, знаће, а "неверне је џаба убеђивати, они ни даље неће веровати", како рече један уман човек.

Одговори
пет

06.11.

2015.

Peca Z. [нерегистровани] у 16:32

sjajno

najzad da procitam neki dobar clanak...u srpskim novinama...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси