Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС и ПРОУНС: Тасовац да прекине са обмањивањем јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 11. 2015.

Извор: СИНОС

СИНОС и ПРОУНС: Тасовац да прекине са обмањивањем јавности

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) позивају министра културе и информисања Ивана Тасовца да прекине са обмањивањем јавности и саопшти по чијем налогу гаси медије и урушава српско новинарство.

- Министар окривљује запослене у Танјугу, иако у Уредби о преносу капитала без накнаде за запослене код издавача медија пише:

„Уколико до 31. октобра 2015. године капитал издавача медија не буде продат, Агенција за приватизацију доноси одлуку о обустави поступка приватизације медија продајом капитала и наставку поступка приватизације медија преносом капитала запосленима без накнаде и одмах је доставља издавачу медија“.

Поменуту Уредбу предложило је Министарство на чијем је челу Тасовац, па чуди да министар не познаје њен садржај.

-  У својој писаној изјави министар Тасовац наводи да је "доследно спроводио Медијску стратегију". То није истина, јер је Медијском стратегијом коју је Влада Србије усвојила 28.9. 2011. године и која је још  на снази, предвиђено формирање шест регионалних јавних сервиса којих нема у сету медијских закона.

-  Министар тврди да је Стратегија усвојена уз сагласност свих новинарских и медијских удружења. И то није тачно. Због  катастрофалних резултата претходне приватизације СИНОС доследно упозорава да би наставак овог процеса уништио многе регионалне и локалне медије. На формирању регионалних јавних сервиса инсистирала је и Крагујевачка иницијатива а у овој борби придружили су нам се Коалиција запослених у медијима и ПРОУНС. Али ми за министра Тасовца не постојимо, као што нас нема ни у медијима које воде функционери његових "репрезентативних" удружења.

 - Министар се позива на "консултације са Бриселом" али заборавља да не постоји универзално европско медијско законодавство и да свака држава сама уређује своју медијску сцену. Европска унија инсистира на транспарентности власништва, ономе што нови медијски закони нису обезбедили у Србији. Готово све земље у Европи (и региону) имају државне новинске агенције, локалне и регионалне медијске сервисе.

Министар Тасовац заборавља и препоруке Комитета министара Савета Европе из 2007. године у којима се тражи плурализам медијског власништва на  националном, регионалном и локалном нивоу.

Министар и државни секретар Саша Мирковић игноришу и одлуке Уставног суда од 18. априла 2012. и октобра 2013.године, донете управо на иницијативу Саше Мирковића који је тада био председник АНЕМ-а. У име чијих интереса је постојање националне агенције или регионалних јавних сервиса забрањено Србији?

- Министар каже да је донео реформске законе. Нажалост, није. Србија убрзано тоне у медијски мрак и то данас сви виде.

Зато, још једном позивамо министра Тасовца и државног секретара Сашу Мирковића да одмах поднесу оставке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси