Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Ветерани Танјуга: Гнев, туга и понека суза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 11. 2015.

Аутор: Милена Марковић Извор: Вечерње новости

Ветерани Танјуга: Гнев, туга и понека суза

НЕ миримо се да је крај. То не сме и не може да се догоди. Није Танјуг нечија, од јуче, разгласна станица. Он је историја. И, више од тога.

 

У ове четири реченице сажета је порука са у четвртак одржаног, традиционалног окупљања Танјугових ветерана. Њих двадесетак окупило се у Новом Београду, у ресторану "Дурмитор", на 72. рођендан једине наше новинске националне агенције.

И, све би било као и претходних година, да бардови југословенског и српског новинарства на место сусретања и сећања нису стигли са вешћу да куће у којој су, када би се сабрао читав њихов радни стаж, провели преко пола миленијума - више нема.

Ова потресна, за многе трагична чињеница у првим минутима сусрета тањуговаца примљена је као губитак драгог бића.

- Можда ће некоме прејако зазвучати моје речи, али вест о престанку живота Танјуга примила сам као смрт драге особе - каже нам Љупка Милановић, некадашњи дугогодишњи уредник спољнополитичке редакције и дописник из Рима и Мадрида.

- Танјуг је деценијама био најреспектабилнија новинска агенција, не само у региону, већ у целом свету.

Љупка Милановић, потом, подсећа на славне дане и подвиге редакције ове националне куће.

- Први смо, на пример, известили о културној револуцији у Кини. О лету човека на Месец. О шаховском сусрету Спаски - Фишер, о завршетку рата у Вијетнаму. По информативности и брзини носили смо се са великим светским агенцијама. Осим тога, Тањуг је био кров новинарима који су се у занату изградили до таквог нивоа да су касније основали своје агенције, не само у Србији, већ и у бившим југословенским републикама. Те агенције живе, као националне информативне куће у Хрватској, у Словенији... и, тамо никоме не пада на памет да их гаси.

Сећање, гнев, туга и понека суза, били су, као никад пре, неизбежни део овог сусрета. Неко је, пре првог гутљаја, малчице пића просуо на под. Као обичајни део каквог опела.

- Написао сам, не тако давно, текст "Реквијем или опело за Танјуг" - говори Душан Радовановић, својевремено вршилац дужности генералног директора Танјуга, дописник из Лондона и Париза.

- Слутио сам крај. Али, сад вам кажем: трачак наде ипак постоји. Верујем да свест и савест нису свуда угашени. Неко мора да подигне лучу и каже: Ово је катастрофална грешка. Држава мора да има националну новинску агенцију, како год се она у будућности звала.

Упркос поподневној гужви у "Дурмитору", речи тањуговаца су одјекивале.

Може се рећи - утишавали су жамор гостију.

Било је чак и отворене подршке и речи поштовања за ове људе од којих су училе генерације и генерације новинара.

За људе иза којих су остале небројене странице извештаја који нису били од користи само новинским и телевизијским кућама, већ и држави.

Говоре: Давор Хољевић, дугогодишњи дописник из Лондона и уредник у Танјугу, Бошко Кљурина, дописник из Женеве и скупштински извештач, Саво Босанац, уредник у деску и дописник из Москве, Душан Зупанц, некадашњи директор и дописник из Вашингтона, Војислав Лалић, дописник из Стокхолма и Анкаре, Душан Дражић, дописник Танјуга из Софије и новинар "Борбе". Предраг Толпа "покривао" је Пекинг и Бангкок. Вјекослав Радовић, дописник из Вашингтона.

Говорили су и Живота Ивановић, један од најбољих преводилаца за немачки језик и уредник, редактор. Бошко Чолак-Антић, један од најбољих симултаних преводилаца, каквог на овим просторима није било, Зорица Марковић, дугогодишњи уредник Танјуга, Весна Арсенић, коментатор и један од најбољих познавалаца домаће и светске економије, Драгован Лазаревић - Лаза, уредник и редактор, Младен Арнаутовић, дугогодишњи главни и одговорни уредник и дописник из Хаване. Међу овим бардовима био је и Мирко Мариновић, две деценије велика подршка Танјугу, као савезни министар информисања...

- Не, неће бити растанка са Танјугом - каже нам Бошко Чолак-Антић.

- Ја у то нећу и не желим да верујем. Држава мора да нађе начин да сачува Танјуг. А, како? Како год, али мора да га сачува.

 

Зашто баш сада?

- Није ми јасно зашто је баш сада пало на памет некоме да у Танјугу угаси светло - пита се Душан Дражић.

- Зашто баш сада да се затвори информативни простор Србије, када се бије одсудна битка за Косово и Метохију, за српску баштину? Ако се неко лепо сетио да ЈАТ-у да име "Ер Србија", да га сачува, зашто се и Танјуг не би преименовао у, на пример, "Прес Србија". Наравно, не мора држава да га у потпуности финансира. Али, отварају се многе могућности за разне пројекте који би помогли да Танјуг живи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси