Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Траже оставке Тасовца и Мирковића због Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

05. 11. 2015.

Извор: РТВ, Танјуг

Траже оставке Тасовца и Мирковића због Танјуга

Неколико десетина људи из Синдиката новинара Србије, професионалних новинарских удружења, бивши уредници и новинари Танјуга, те људи из политике, окупили су се данас испред зграде те новинске агенције, како би, како су навели, "одбранили Танјуг".

 

Председница синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа очекује да због овога оставке поднесу министар Иван Тасовац и државни секретар Саша Мирковић.

Посланик Покрета за преокрет у Скупштини Србије Јанко Веселиновић рекао је да је један од људи који сматра да после 72 године Танјуг не треба да се угаси, јер је уверен да је национални интерес Србије да има новинску кућу која ће у сваком тренутку имати поуздане информације из било ког краја земље и света.

"Ми тренутно у Србији немамо кућу која може надокнадити Танјуг, у то сам сигуран", рекао је Веселиновић новинарима и нагласио да постоји и економски интерес очувања Танјуга, јер без те агенције привредници не би били на време информисани о темама значајним за Србију.

"Ја јесам овде због подршке запосленима, али, значајнија од тог интереса појединачних судбина, које, опет да кажем, нису занемарљиве, јесте судбина Танјуга и учинићу све, као један од 250 посланика, да се заустави укидање Танјуга, а чак и ако до тога дође, учинићу све да једног дана, кроз, месец, годину, или неколико година, Танјуг буде реоснован", рекао је Веселиновић.

Потпредседник Демократске странке Србије Драган Маршићанин рекао је да је "гашење Танјуга, познато још од августа месеца, када је усвојен Закон о информисању и медијима, скандалозна одлука владе", рекао је Маршићанин и подсетио да је покушаја да се угаси Танјуг било још 2004. године и тада је, како је навео, донета стратешка одлука тадашње владе ДСС, да се ревитализује агенција која је била и у великој финансијској кризи и кадровској кризи.

"Танјуг је стасао у једну новинску агенцију која је поштована у свету, као што је била у најсрећније време", рекао је Маршићанин.

Председница синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа рекла је да су се људи окупили да обележе 72. рођендан Танјуга.

"Верујемо да ћемо обележити и 80. и 100. и све даље. Танјуг је био узор моје генерације, која је осамдесетих почела да се бави овом професијом. Узор је светских агенција, према томе, Танјуг мора да постоји. Ко и зашто је хтео да угаси Танјуг, у то нећу да улазим, али сам убеђена да ће новинари и ова влада схватити да је њихова обавеза да га сачувају", истакла је Чабаркапа.

Она је подсетила да су Синдикат новинара Србије и професионално удружење новинара Србије од 2012. указивали да је сет медијских закона лош и да га треба мењати, јер неуставно истерује државу из медија.

"Подсетићу вас да је угашена и Радио Југославија, неколико локалних и регионалних медија. За овај медијски хаос и урушавање професије одговорни су министар културе и информисања Иван Тасовац и државни секретар у министарству Саша Мирковић. Ми смо данас упутили јавни позив да они поднесу оставке и очекујемо да ће због интереса професије они то урадити", нагласила је Чабаркапа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси