Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  УНС: Око 1.000 новинара у Србији остало без посла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

05. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com, Бета

УНС: Око 1.000 новинара у Србији остало без посла

"У Србији је током приватизације медија без посла остало 1.050 новинара и медијских радника, што је готово половина запослених у медијима обухваћеним тим процесом", рекао је генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић.

"У приватизацији медија отпремнине је узело, дакле без посла је остало, 1.050 новинара и медијских радника. Притом, рачунамо и колеге из Танјуга. То је скоро половина укупног броја запослених у 73 медија који су у процесу приватизације", рекао је Брајовић за агенцију Бета.

Он је прецизирао да је у медијима обухваћеним приватизацијом било запослено између 2.200 и 2.300 људи, а да се процењује да је у медијском сектору у Србији запослено око 10.000 људи.

"За остале медије не постоји никакав поуздан податак, али се сматра да у целој медијској индустрији, укључујући јавне сервисе, нема више од 10.000 запослених", рекао је Брајовић и додао да се ти подаци односе на све националне медије од којих неки имају и штампарије.

Упитан да ли на медијској сцени Србије има места и средстава за отварање нових медија, он је рекао да је то ствар "позиционирања у односу на тржишне потребе".

"Уколико пронађете циљну групу која је заинтересована за ваш производ и ако успете да трошкове прилагодите тим могућностима, онда имате шансе да успете", рекао је Брајовић.

Према његовим речима, у Србији је "медијски колач из године у годину све мањи", али да то не значи да "вешт менаџмент не може да дође до тржишта и своје циљне групе".

"Сада је време неке врсте специјализованих медија и онлајн медија и поред њих простор на тржишту још увек постоји", рекао је Брајовић.

Рок за приватизацију медија који су били у власништву државе и локалних самоуправа истекао је 31. октобра.

Нове власнике добило је 36 од 50 медија за које је Агенција за приватизацију расписала Јавне позиве, а за 23 медија није ни оглашен поступак приватизације.

Министарство културе и информисања саопштило је јуче да је Јавно предузеће Новинска агенција Танјуг престало да постоји и да је Влада Србије донела Одлуку о правним последицама престанка постојања тог предузећа.

Покушаји приватизације Танјуга нису успели, а процедура за пренос акција запосленима није покренута.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

07.11.

2015.

Lela [нерегистровани] у 13:41

Nezakonit otkaz

Ja sam jedna od tih hiljadu i pedeset novinara koji su, u procesu pljačkaške privatizacije, ostali bez posla (još krajem 2002 godine). Moje rešenje o otkazu je, u celosti, pravno nevalidno-nevažeće, jer ne sadrži čak ni pouku o pravnom leku, a doneto je na osnovu nepostojećeg, nepravosnažnog rešenja o stečaju- likvidaciji preduzeća u kome sam radila (Kompanija Fond Inex-Interexport a.d. iz Bgd.). Mi, žrtve sudsko-stečajne mafije, otpušteni bez otpremnine, više od jedne decenije čamimo na birou rada bez ikakvih sredstava za egzistenciju. Ovdašnje pravosuđe, umesto obeštećenja zbog višestruke materijalne i nematerijalne štete nastale nezakonitim otkazom, sadistički se iživljava nad nama i šalje nam na kućne adrese opomene za plaćanje visokih sudskih taksi. Šta to beše pravo i pravda?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси