Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Танјуг ради - Закон о Танјугу престао да важи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 11. 2015.

Извор: УНС

Танјуг ради - Закон о Танјугу престао да важи

Истеком рока за приватизацију медија, 31. октобра у поноћ, престао је да важи и Закон о Јавном предузећу Новинска агенција Танјуг. Истовремено, неуспешно је окончана приватизација националне новинске агенције јер ни у другом кругу није било заинтересованих за куповину, иако је почетна цена била 380.467,87 евра, што је половина од процењене вредности.

Закон је престао да важи, као и финансирање из државног буџета, па је неизвесна судбина државне новинске агенције и 188 запослених.

На питање шта ће бити са Танјугом, УНС одговор није добио ни од Агенције за приватизацију, ни од Министарства културе и информисања, као ни од директорке Танјуга Бранке Ђукић.

Како је речено УНС-у у Агенцији, чека се на инструкције од Министарства културе и информисања о даљој процедури за агенцију Танјуг.

“Не морамо да имамо Закон да бисмо радили”, одговорила је Бранка Ђукић на питање УНС-а шта се сада дешава са Танјугом, с обзиром на то да је 31. октобра 2015. године престао да важи Закон о Јавном предузећу Новинска агенција Танјуг.

Чланом 18. Закона наводи се да се „за новинско-агенцијско пословање Танјуга примењују одредбе закона којим се уређује јавно информисање”.

Закон о јавном информисању и медијима предвиђа да медији који нису продати, буду приватизовани преносом капитала запосленима без накнаде или угашени.

Како је данас пренела агенција Бета, на питање о даљој судбини Новинске агенције Танјуг, премијер Србије Александар Вучић рекао је да "не зна ништа тачно".

"Нисам се дубински у то мешао. Не знам који су медији приватизовани, а који не. Нисам се бавио тиме, питајте (министра културе и информисања) Ивана Тасовца", казао је Вучић.

Подсећамо да је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић недавно изјавио да је бесплатна подела акција нешто што закон препознаје као следећу фазу када је у питању Новинска агенција Танјуг.

Од 73 медија, продато је 36, док ће осталих 37 бити приватизовано преносом капитала без накнаде запосленима или им следи гашење.

Како је УНС-у већ речено из Агенције за приватизацију, Агенција ће од 2. новембра почети да доставља Одлуке о обустави поступка приватизације методом продаје капитала и наставком поступка приватизације методом бесплатне поделе акција, што значи да и запослени у Танјугу, који немају уписане акције, имају право на бесплатан капитал ове агенције.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

04.11.

2015.

Маки [нерегистровани] у 10:54

НЕК СЕ СПРЕМИ СЛЕДЕЋИ

После гашења некадашње Радио Југославије, а потом Међународног радија Србија, који је обавештавао наше људе широм света путем кратких таласа, а и цео свет на 12 језика о томе која је наша верзија свих догађаја, стигао је на ред да се угаси и државни сервис информација Танјуг. Ако је држава суверена, онда се та сувереност манифестује у многим стварима, па и у суверености информисања наших грађана. Очигледно, још једном, да наша власт није суверена у доношењу одлука, и да су гашење информативних медија донели исти они који су водили пропагандни рат против нас, а затим нас и бомбардовали, срушили предајнике и гађали зграде где раде новинари. Уместо наших агенција, информисаће нас њихови Радио Дојчевеле, Радио Слободна Европа и Глас Америке. А за гашење или, ако је то прејако, за статус клиничке смрти, нек се припреми РТС, Политика...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси