Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Танјуг и “Дневник“ без газде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

31. 10. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Танјуг и “Дневник“ без газде

Радио Медвеђа последњи је медиј за који је организована аукција, и то јуче, у Агенцији за приватизацију.

Рок за приватизацију медија у власништву државе, покрајине и локалних самоуправа истиче данас, а 15 медијских кућа није успело да нађе купца. За њих ће, већ од понедељка, Агенција за приватизацију почети да шаље обавештења о бесплатној подели акција запосленима.

Купце нису нашле ни велике медијске куће, попут Танјуга и новосадсног "Дневника".

"Политика" је изузетак, јер јој је дат рок до краја маја 2016. године. Да ли ће и Танјуг постати власништво запослених, кроз поделу акција, знаће се када ресорна министарства дају тумачење због тога што је рад Танјуга уређен посебним законом.

Од укупно 73 новинске, радио и ТВ куће, које је требало да буду приватизоване, процес је покренут за 50, а 35 је и продато. Међу преостале 23, неке су имале веће дутове од капитала, па су одмахугашене. У некима су се одмах определили за поделу акција запосленима и чекали рок. Али сувласници медија моћи ће да постану само новинари и остали запослени који до сада нису узимали бесплатне акције приватизованих јавних предузећа.

Законски рок у коме треба да се поделе бесплатне акције истиче последњег дана новембра, али како је и термин за продају био "растегљив", није искључено ни да се овај рок продужи. А међу 35 медијских кућа које су добиле купце, само 19 је и формализовало купопродају потисивањем уговора. Међу њима је Студио Б. Преостали чекају крај формалне процедуре. Запослени у овим медијима забринути су шта ће се догодити ако купци одустану, а они не покрену на време процес поделе акција.

Новинске, радио и ТВ куће чији запослени не буду хтели да постану и власници својих радних места, мораће да буду угашене. Тачније, следи им брисање из медијског регистра, па неће моћи ни да се баве више медијском делатношћу. Теоријски, могли би да остану да раде, али да промене делатност. О томе ће одлучивати локалне самоуправе. ¦

Бесплатне акције

Спорно је и на који начин ће се делити бесплатне акције запосленима. Најављено је да ће тумачење да да Скупштина Србије, јер су различита мишљења имали Агенција за приватизацију и Министарство привреде.

Једно мишљење је да све треба да припадне запосленима, а друго само део акција према годинама радног стажа, а остатак да се врати држави кроз Акционарски фонд.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси