Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

27. 10. 2015.

Аутор: С. Милер Извор: Дневник

Практично обустављена приватизација Радио Оџака

На таласима неизвесности

Рок који је постављен за приватизацију медија чији су оснивачи локалне самоуправе, истиче за неколико дана, а после два неуспешна покушаја продаје, судбина Радија Оџаци је потпуно неизвесна.

Више од четири деценије ова кућа је била стуб локалног информисања, и многи се надају да ће држава продужити рок за финансирање оних медија који нису успели да заврше процес приватизације.

Међутим, како ствари сада стоје, најстарији оџачки медиј може бити угашен. 

Могућност да запослени преузму оџачку радио станицу, практично је неостварива, пошто су готово сви запослени у ранијем периоду уписали такозване Динкићеве акције и изгубили могућност која је била једна од варијанти приватизације.

Јавно предузеће „Информативни центар“ у Оџацима, у оквиру кога послује Радио Оџаци, у свом власништву поседује зграду, под чијим окриљем је и биоскопска сала некадашњег биоскопа „Култура".

Зграда је припала „Информативном центру“ у ранијем периоду од када је престао са радом некадашњи „Народни универзитет" чији је део био и „Информативни центар“, тако да је ово локално јавно предузеће један од правних следбеника „Народног универзитета". 

Цена у првом кругу приватизације била је 37 000 евра, а у другом кругу је смањена на 27 000 евра, међутим, заинтересованих није било. 

- Наш посао је био да спроведемо поступак у складу са Законом о приватизацији, што смо и учинили. Након два круга у покушају приватизације, радио није продат, а 31. октобра истиче рок до којега би требао да буде познат нови власник, што је немогуће остварити. Пошто право на бесплатне акције имају и некадашњи радници, који нису уписали државне акције, постоји још могућност да се неко јави - рекао нам је директопр „Информативног центра" Зоран Лукић, 

Судбина оџачког радија свакако је неизвесна, што би могло да значи, да досадашњи програм на језицима националних заједница, практично више неће бити емитован.

Радио Оџаци једини је електронски медиј у општини који емитује програм, осим на српском, на мађарском, словачком, ромском, а у једном периоду и на немачком језику.

Једини писани медиј у оџачкој општини „Наше Новине", објављују текстове на језицима националних заједница, али је то свакако недовољно да би се говорило о остваривању права на информисање на матерњем језику.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси