Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

17. 10. 2015.

Аутор: Милорад Додеровић Извор: УНС

На приватизацију Нишке телевизије (НТВ) ипак још није стављана тачка

Куме, изгоре ти кеса

Без обзира што је Нишка телевизија (НТВ) формално продата у другом кругу приватизације Конзорцијуму који чине нишки дневник "Народне новине" и главна и одговорна уредница и директорка нишке ТВ "Зона плус" Слађана Остојић, због приговора који је Министарству привреде и омбудсману Саши Јанковићу упутио други понуђач, извршни директор маркетинга НТВ Александар Живадиновић као физичко лице, очигледно је да на ову приватизацију још није стављена тачка.

 

На аукцији у другом кругу приватизације НТВ Конзорцијум "Народне новине" - Слађана Остојић формално су купили НТВ за 78 хиљада евра у динарској противвредности, што је за 39,5 хиљада евра више од почетне цене. Александар Живадиновић као други понуђач учествовао је у лицитацијској трци до 75 хиљада евра.

"Народне новине" су од пре девет година у власништву породице Радомировић која поред овог дневног листа, има и регионалну РТВ "Белами",истоимени интернет портал, затим зајечарски дневни лист лист "Тимок", пиротски недељник "Слобода" и од недавно и локалну ТВ "Блаце".

Куповином НТВ Радомировићи су постали власници оба бивша нишка градска медија, "Народних новина" и НТВ.

Што се тиче Слађане Остојић која се у другом кругу приватизације НТВ појавила као купац у конзорцијуму са "Народним новинама",познато је да је она директор и главни и одговорни уредник регионалне нишке ТВ "Зона плус" која је у власништву Владана Гашића, сина министра одбране Братислава Гашића.

Занимљиво је иначе да је у првом аукцијском кругу за приватизацију НТВ "у игри" био конзорцијум "Народних новина" и бизнисмена Драгана Милошевића, који је према незваничним информацијама кум министра Гашића.

Ову тврдњу листа "Данас" нико није демантовао.Још занимљивије је да су и "Народне новине" и ТВ"Зона плус" у годишњем извештају државног Савета за борбу против корупције објављеном почетком текуће године означени као "медији који су власнички и финансијски блиски власти". 

Други понуђач у другом аукцијском кругу приватизације НТВ био је извршни директор маркетинга НТВ Александар Живадиновић, као физичко лице и један од шест радника НТВ који нису прихватили отпреминину и отишли из ове ТВ куће са деветнаестогодишњом традицијом.

Незванично, иза њега стоји група нишких привредника чија су имена за сада непозната.

Живадиновић је одмах након другог аукцијског круга поднео приговор Министарству привреде, а објашњава и зашто?

- У приговору који сам на основу валидне документације упутио ресорном министарству и омбудсману Саши Јанковићу тврдим да је други понуђач изнео нетачне податке да није правно лице које се делимично или потпуно финасира из јавних прихода. А пошто је истина да се финансира из јавних прихода, то га онда према упутству за приватизацију медија избацује из сваке игре и учешће у приватизацији НТВ. Тврдим да се "Народне новине" већ годинама значајно финансирају из градског и републичког буџета. На недавном нишком градском конкурсу за суфинансирање медијских пројеката добиле су скоро 15 милиона динара, каже Александар Живадиновић, док чека одговоре из Министарства привреде и из канцеларије омбдусмана Јанковића додајући да "верује у правну државу, институције система и закониту одлуку".

Живадиновић је иначе један од 6 радника НТВ који нису узели отпремнине и радне књижице отишли из ове медијске куће. Отпремине су иначе износиле 200 евра по години радног стажа, што значи да су они који су у НТВ радили од њеног оснивања за 19 година стажа добили по 3.800 евра.Живадиновић је извршни директор маркетинга у последњих 14 година постојања НТВ.

"Народне новине су на недавном Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Ниша у 2015. години добиле 14.850.000 динара, што је највећи износ који је на овом конкурсу додељен једном медију. Према доступним подацима, ове новине су прошле године добиле најмање 20 милиона динара буџетских средстава. У Годишњем извештају о власничкој структури и контроли медија Савета за борбу против корупције, објављеном фебруара ове године, стоји да су "Народне новине" из нишког буџета од 2009. до 2012. године добиле 49 милиона динара", рекао је Живадиновић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси