Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Министарство за рад и даље медијима не одобрава отпремнине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

16. 10. 2015.

Извор: УНС

Министарство за рад и даље медијима не одобрава отпремнине

До краја приватизације медија остало је само петнаест дана, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања запосленима у појединим медијима још увек није одобрило отпремнине. Недељник Панчевац, ИПЦ Кула, РТВ Инђија, РТВ Крушевац и Радио Ваљево поднели су документацију за решавање програма вишка запослених, али су им захтеви одбијени са образложењем да је Агенција за приватизацију спровела поступак приватизације пре него што су они поднели захтеве за отпремнине, односно да су закаснили.

Поменути медији су уложили приговоре на ову одлуку позивајући се на Закон о приватизацији којим је прописано да је поступак приватизације спроведен када нови власници потпишу купопродајне уговоре, уплате излицитирани износ и региструју се у АПР-у, а не како тврди Министарство, са проглашењем условног купца.

Четири од наведених пет медија (недељник Панчевац, ИПЦ Кула, РТВ Крушевац и Радио Ваљево) документацију су поднели чак и пре одржавања седнице Комисије за спровођење јавног надметања, али им је, без обзира на то, Министарство одговорило да су продати пре него што су поднели захтеве за отпремнине, што не одговара чињеницама.

Неки од ових медија су у међувремену потписали уговоре са новим власницима, али су запослени у овим медијским кућама и даље остали на својим радним местима чекајући отпремнине.

РТВ Крушевац поднела је захтев за десеторо запослених, недељник Панчевац је за четворо, РТВ Инђија за петоро, Радио Ваљево за троје, а ИПЦ Кула за једног радника, што је укупно 23 запослена.

Подсећамо, Удружење новинара Србије (УНС) позвало је Министарство да преиспита правно неутемељене одлуке о одбијању захтева и одобри отпремнине, али су се они на овај захтев оглушили.

УНС је неколико пута безуспешно покушавао и да разговара са помоћницом министра Љиљаном Џувер.

Како су УНС-у рекле колеге из медија којима су одбијени захтеви за отпремнине, „уколико Министарство и даље настави да крши Закон о приватизацији одбијајући захтеве за отпремнине, запослени ће правду тражити пред Управним судом“.

Напомињемо, до сада је своје медијске куће уз отпремнине напустило 870 запослених за које су одобрена средства у износу од 382.522.451,78 динара.

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

25.10.

2015.

MilutinX [нерегистровани] у 12:25

Fuj

Da li je to ono što je u interesu građana. Fuj!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси