Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СВМ: Уместо решења - сакупљање јефтиних политичких поена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 10. 2015.

Извор: Танјуг

СВМ: Уместо решења - сакупљање јефтиних политичких поена

Председништво Савеза војвођанских Мађара сматра да скупљање потписа подршке од стране сарадника програма на мађарском језику Редакције Радија Суботице, "уз одређену подршку Мађарског покрета", не нуди решење проблема тог медија за који, у два круга приватизације није било заинтерсованих.

Председништво те странке је у саопштењу навело и да се та активност "користи у мађарском јавном мњењу за сакупљање јефтиних политички поена".

Упозорава се, у саопштењу председништва СВМ "и на чињеницу да судбина Радија Суботице није искључиво мађарско питање".

"Последице решавања ове ситуације подједнако погађају све новинаре и сараднике и иницирање оваквих активности појединаца из Мађарског покрета уз ангажовање чланова Мађарске редакције у једној мултиетничкој средини није колегијално", додао је СВМ.

Та странка сматра и да је иницирање таквих активности "стручно-политички и дискутабилно, јер представника оснивача, градоначелника Суботице, који је истовремено еминентни представник Мађарског покрета, доводи у ситуацију да се ангажује на решавању судбине програма на мађарском језику, а не и са проблемима установе као целине".

"Имајући у виду ситуацију да Радио Суботицу као институцију у садашњим условима ни оснивач, нити иједна политичка опција не може да спасе" назирала су се два могућа решења о којима се дуго на задњој седници Националног савета Мађара, додао је СВМ.

Председништво СВМ, "полазећи од своје политичке одговорности, убеђења је да обезбеђење целодневног радијског програма на мађарском језику, Национални савет Мађара као оснивач може остварити између осталог уз сарадњу и велику материјалну подршку Владе Мађарске".

Додаје се да се то односи на потпуно покривање региона као и изградњу Медијске куће и указује да зато председништво СВМ "безрезервно подржава став Националног савета Мађара" по питању кадровских решења.

Та подршка се објашњава тиме, јер се "у основи ради о питању остајања без запослења или укључења у живот стварања целодневног радијског програма на мађарском језику за слушаоце широм Војводине".

Председништво СВМ сматра да је активност скупљања потписа штетна, да делује разарајуће и није достојна грађанског духа Суботице.

Мађарски покрет је невладина организација међу чијим оснивачима су бивши функционери СВМ Ласло Варга и Националног савета Мађара Тамаш Корхец, који су незадовљни радом СВМ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси