Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Пајтић: Зауставити приватизацију медија на језицима мањина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

13. 10. 2015.

Извор: Танјуг

Пајтић: Зауставити приватизацију медија на језицима мањина

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић изјавио је данас у Бриселу да би било важно зауставити процес приватизације у оним медијима који емитују програме и на језицима националних заједница. Пајтић је у разговору са Кетрин Вент, која је у Европској комисији задужена за Србију, рекао да процес приватизације медија, који се спроводи на нивоу локалних самоуправа у Србији, мора да буде транспарентнији и без утицаја једне странке, наведено је у саопштењу Бироа Покрајинске владе за одсносе с јавношћу.

 

На састанку са Кетрин Вент, делегација Покрајинске владе је истакла да је сагласна са тим процесом  приватизације медија али је истовремено указала да он “мора бити транспарентнији” као и да не може подразумевати “политички утицај једне странке у Србији”, рекао је Пајтић.

Како је наведено у саопштењу, Пајтић је додао да тај процес “не може бити апсолутан” и не може да се односи на оне медије који емитују програме на језицима националних заједница.

“Уколико дођемо у ситуацију да приватници узму те медије, они неће препознати економски интерес у емитовању програма на мањинским језицима и престаће да емитују такве програме”, рекао је Пајтић.

У том смислу, додао је он, “да би заштитили програме на језицима националних мањина, важно је да се заустави процес приватизације само у оним медијима који емитују програме и на језицима националних заједница”.

Кетрин Вент и њени сарадници истакли су да би било важно и корисно да представници Покрајине учествују у преговарачком процесу Србије и ЕУ, у поглављима 23 и 24, о деловима који се односе на заштиту мањинских права, истакао је Пајтић.

По њиховој оцени, заштита мањинских права у Војводини је на нивоу заштите тих права у најразвијенијим европским земљама и због тога су искуства покрајинске администрације у тој области веома корисна.

Шефица Одељења за Србију при Генералном директорату за суседство и преговоре о проширењу је, према Пајтићевим речима, изразила задовољство због чињенице да је Војводина привукла око 90 одсто средстава из фондова прекограничне сарадње, који су били намењени Србији.

Кетрин Вент је посебно изразила задовољство и због чињенице да је Војводина, међу 54 регије средње величине, за прошлу годину добила награду као најбоља регија у Европи за привлачење страних инвестиција, наведено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси