Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Нови власник, или ликвидација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

12. 10. 2015.

Аутор: Мирослава Пудар Извор: Данас

Да ли ће приватизација угасити већину локалних електронских медија -пример Радио Зрењанина

Нови власник, или ликвидација

Рок за приватизацију медија истиче 31. октобра. То значи потпуни излазак државе из медија при чему се акценат ставља не на власништво, већ на финансирање. И Радио Зрењанин чека иста судбина.

На таласима тог регионалног радија, након емисије „Наздравље“, следе емисије „Из другог угла“, а потом и централна информативна емсиија „Хроника дана“.

Новинари који припремају програм у редовној су радној атмосфери, а на питања Данаса о томе шта се дешавало у досадашњем приватизационом процесу и како то да је једна успешна радијска кућа остала за сам крај продаје, одговарају први људи куће. 

- У наредном периоду можемо да очекујемо две ствари, или ће неко ко има право на акције уписати своје власништво, или ће Агенција за приватизацију донети решење о престанку приватизације. У том случају ће оснивачу доставити решење у коме се тражи, или промена делатности јавног преудузећа, или ликвидација - кратко и јасно објашњава за Данас директор Радио Зрењанина Горан Старчевић. 

То би могао да буде епилог приче којој су претходили месеци припреме за поступак приватизације.

Директор Старчевић и његова заменица Љуба Травица, подсећају да је Програм Министарства рада за решавање вишка запослених у системима који се приватизују (урађен у сарадњи са Националном службом запошљавања) затекао Радио Зрењанин са 28 запослених.

За отпремнину се до сада пријавило 10 радника,и они су већ напустили посао.

У овом тренутку на својим радним местима је, осим директора као постављеног лица још 161 људи. 

Вредност имовине Радија, како се наводи у портфолију износи 3,9 милиона динара.

На питање како се финансирају од када су на снази нове законске одредбе о приватизацији, у Радио Зрењанину одговарају да су већ три месеца на минималцу.

„Прешли смо на пројектно финансирање и свакоме смо одредили минималну зараду. Без учешћа оснивача - града Зрењанина, и државе, маркетиншке услуге не пружају довољно могућности“, коментарише Старчевић и додаје да је за нормално функционисање предузећа месечно потребно од два до три милиона динара, а годишње око 30 милиона. 

Питање које се, некако логично намеће, гласи: Шта се то променило на медијском тржишту Србије, па је сада интересовање инвеститора знатно слабије него што је било 2007. године, када се са приватизацијом кренуло. Одговор би, можда, требало потражити у нараслој конкуренцији комерцијалних програма, како на радио станицама, тако и на порталима, која је заузела већи део, ионако тесног, медијског тржишта у Зрењанину. Додуше, град Зрењанин, као оснивач, жели да помогне али то закон више не дозвољава. 

- Град Зрењанин је из буџета финансирао Радио Зрењанин докле год је то законски било могуће. Нажалост, још нема заинтересованих за приватизацију и свакако да смо забринути за судбину радника. Ми морамо поштовати нови закон о медијима и веома нам је значајно што је држава обезбедила средства за отпремнине запосленима у јавним медијима. Поносни смо на мултикултурално богатсто наше средине и трудимо се да обезбедимо информисање на језицима свих већих националних заједница. Наши суграђани прве информације о градским темама већ дуги низ година добијају управо посредством Радио Зрењанина. Остаје нада да ће неко од запослених купити већи део акција и тако обезбедити опстанак овог медија - каже за Данас Душко Радишић, помоћник градначелника Зрењанина 

- Од када је 1979. године почео да емитује програм, који су покренули ентузијасти и заљубљеници у новинарство, Радио Зрењанин био је прва адреса где су своја искуства стекли многи зрењанински новинари. Сви ми који смо у Радио Зрењанину почели новинарску каријеру имамо само једну жељу - да ова радио станица настави да живи. 

- На почетку поступка приватизације стигло нам је писмо о намерама, али на првој продаји купаца није било. У другом кругу нисмо понуђени на продају, а није стигло ни решење Агенције за приватизацију којим се продаја обуставља. Упркос томе, приватизација се наставља преносом акција запосленима и то без њиховог знања. Право на упис акција имају пензионери и тренутно запослени радници. Сада је статус quo. Чекамо 31. октобар, па чемо видети шта нас чека - каже за Данас директор Радио Зрењанина Горан Старчевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси