Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Ивањички радио купила млада професорка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 10. 2015.

Аутор: Б. Пејовић Извор: Политика

Ивањички радио купила млада професорка

Једино информативно гласило у општинским рукама у Ивањици ЈП Ивањички радио, сада са само троје запослених, како ствари стоје, добиће приватизацијом младу и образовану власницу.

То је Ана Баковић (24), професорка енглеског језика у основној школи у Рипњу код Београда, ћерка Ивањичанина Јована Баковића, иначе власника ивањичке ТВ Голија.

Ана је недавно у Агенцији за приватизацију проглашена купцем Јавног информативног предузећа Ивањички радио. Како је објавила та радио станица, реч је о другом јавном надметању (на првом за стопостотни капитал није било заинтересованих) на коме се продавало 70 одсто капитала тог гласила. Цена је овог пута била 14.358 евра, а Ана Баковић је за Ивањички радио, као једини понуђач, понудила 14.360 евра.

Захваљујући томе ова девојка је од комисије за јавно надметање добила „зелено светло“. Али уговор о продаји капитала с Баковићевом још није закључен. Потребно је, наводи се, да Агенција за приватизацију затражи мишљење од Министарства финансија и Регулаторног тела за електронске медије о томе да нема каквих сметњи за закључење уговора или стања којим се нарушава медијски плурализам. Тек онда се с проглашеним купцем може закључити уговор о продаји Ивањичког радија.

– Условни сам купац и није ту још све завршено, с тим што постоје реалне шансе да постанем власница Ивањичког радија – каже за наш лист Ана Баковић која сада живи у Београду, па додаје:

– Када ће бити примопредаја то зависи од Агенције за приватизацију. Иначе, док сам била у Ивањици бавила сам се помало послом у медијима, није ми непознат. Имам занимљивих идеја, надам се да ћу унапредити програмску шему и побољшати квалитет програма. Поред осталог, постоје нови стандарди у вези са уделом културног и забавног програма у радио-станицама, па ћу настојати да буду примењени.

На наше питање колико власништво њеног оца над ТВ Голија има везе са овом њеном куповином радија, кратко је одговорила: – Не бих да мешам оца у ову своју причу. Ивањички радио је мој подухват, ја сам млада и модернијих схватања, што желим да применим.

Упитана, такође, да ли ће напустити садашњи професорски посао у Рипњу уколико постане власница Ивањичког радија, Ана Баковић каже да о томе тек треба размишљати.

Ово ивањичко гласило, које постоји 22 године (с тим што од 2007. има статус општинског јавног информативног предузећа), главнина новинара и тонских сниматеља напустила је у два наврата. Најпре су 2008. године, како нам је речено, из Ивањичког радија уз отпремнине отишла два новинара и три тонца. Други круг одлазака догодио се током овог лета, кад је објављена продаја гласила. Тада је још петоро запослених напустило радио: уредница, три новинара-водитеља и шеф технике. Дате су им отпремнине од по 200 евра за годину стажа. Али никоме од оних који су отишли радна судбина није ружичаста. Довијају се како знају и умеју: неки новинари повремено сарађују с појединим медијима за несигурне и мале хонораре, брачни другови неке издржавају, има их и који су се у пољопривреди опробали...

Сада је у Ивањичком радију остала само директорка Јелена Савић, једна новинарка и тонски сниматељ. Они и у тако окрњеном саставу успевају да емитују целодневни програм, а имају и портал. По речима директорке Јелене, Радио нема никакав простор у власништву. – Оно што се продаје је квалитетна опрема, фреквенција и остало, с тим што немамо дугова. Сматрам да је наш квалитетан информативни програм основна предност Ивањичког радија која је привукла купца. Нагласак у њему је на занимљивим садржајима и информацијама из локалне средине, од малих тема до најозбиљнијих, које Ивањичани воле да чују – напомиње Јелена Савић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси