Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Приговори Министарству правде и омбудсману
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 10. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Нишку телевизију за 78.000 евра купио конзорцијум Народних новина и директорке Телевизије Зона

Приговори Министарству правде и омбудсману

Конзорцијум нишког дневника "Народне новине" и Слађана Остојић, директорка и глодурка телевизије "Зона плус", купио је јуче Нишку телевизију за 78.000 евра у динарској противредности, што је за 39.500 евра више од почетне цене.

Народне новине су у власништву једног од чланова нишке породице Радомировић, која у Нишу осим овог листа поседује Телевизију Белами, Радио Белами и интернет портал Белами, а на југу Србије, према доступним информацијама, и Телевизију Сокобања, зачарски дневник „Тимок“ и пиротски недељник „Слобода“.

Овом куповином у рукама те породице завршила су оба градска медија која су претходних година постојала у Нишу. 

Телевизија Зона плус на чијем је челу Остојићева је у власништву Владана Гашића, сина актуелног министра одбране Братислава Гашића.

И Народне новине и ТВ Зона плус су у годишњем извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији, објављеном почетком ове године, означени као медиј који су власнички и финансијски блиски актуелној власти. 

- Ми смо купили бренд и фреквенцију, а потребно је уложити средства у опрему, раднике, нове емисије. Нишка телевизија ће остати телевизија грађана. Ако тако не буде, онда нема потребе да постоји - рекао је Витко Радомировић након аукције за интернет портал Грађанин. Други понуђач на јучерашњој аукцији, Александар Живадиновић је дугогодишњи извршни директор маркетинга НТВ, иза којег стоји група привредника, чија имена нису саопштена. Живадиновић је лицитирао до суме од 75.000 евра у динарској противредности. 

- Одмах по окончању аукције Министарству привреде поднели смо приговор о невалидности изјаве другог понуђача, која је саставни део документације, да он није правно лице које се у потпуности или делом финансира из јавних прихода. Народне новине се, наиме, већ годинама уназад у значајној мери финансирају из градског, општинског и републичког буџета, а на недавном конкурсу за суфинансирање јавног интереса у нишким медијима добиле су скоро 15 милиона динара. Због оваквих нерегуларности, којима се фаворизује један од понуђача, упутили смо поднесак и заштитнику грађана Саши Јанковићу - рекао је Живадиновић за Данас. 

НТВ је продата у другом кругу приватизације.

У првом кругу се појавио само један потенцијални купац, конзорцијум Народних новина и бизнисмена Драгана Милошевића, који је према незваничним информацијама које нису демантоване, кум министра одбране Гашића.

У НТВ сада ради само шесторо запослених, пошто је више од 70 њихових колега, закључно са 1. септембром, отишло уз отпремнине. 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

08.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:22

TVitko

Vitko je očigledno postao TVitko i južnosrbijanski Berluskoni.A to što se ve'ću prvoj izjavi požalio da će NTV morati da se iseli iy sadašnjih prostorija da ne bi plaćao kiriju gradu,nema sekiracije. Zgrada "Narodnih novina" koje je kupio pre 9 godina mu ionako zvrji prazna.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси