Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Различити аршини Министарства рада за отпремнине запослених у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

30. 09. 2015.

Извор: УНС

Различити аршини Министарства рада за отпремнине запослених у медијима

Иако је 870 запослених у медијима у приватизацији добило отпремнине, бројни захтеви су одбијени од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјана питања уз образложење “да је Агенција за приватизацију већ спровела поступак приватизације“.

У недељнику Панчевац се четворо од 18 запослених пријавило за социјални програм и комплетна документација послата је Министарству рада дан пре јавног надметања, 26. августа. Захтев је одбијен уз образложење да је у међувремену Панчевац постао приватно предузеће. Незадовољни одлуком Министарства, из Панчевца су уложили приговор лично помоћници министра Љиљани Џувер 11. септембра уз молбу да се размотри по хитном поступку јер потенцијални купац треба да потпише уговор. Седница на којој ће се разматрати приговор заказана је тек за данас, тачније три недеље касније.

РТВ Крушевац је такође поднела захтев за 10 радника пре одржавања јавног надметања.

И РТВ Инђија је поднела захтев за отпремнине за петоро радника 1. септембра, две недеље након отварања понуда у Агенцији на којој је проглашен условни купац ове медијске куће.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјана питања је одбило захтеве уз образложење да је већ покренут поступак приватизације.

У одговору Удружењу новинара Србије (УНС-у) Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објашњава зашто су одбијени захтеви за отпремнине запослених у наведеним медијима:

“Средства за решавање вишка запослених у ЈП „Радио телевизија Крушевац“, АД „Панчевац“, Панчево и ЈП „Радио телевизија Инђија“, Инђија по одлуци Радне групе за разматрање програма, нису одобрена јер је, према информацији Агенције за приватизацију у овим друштвима, Агенција за приватизацију већ спровела поступак приватизације, односно одржане су седнице Комисије за спровођење поступка јавног прикупљања понуда са јавним надметањем ради продаје капитала субјекта приватизације - на којима су проглашени купци. О наведеним одлукама правовремено су обавештени подносиоци захтева“.

Међутим, подсећамо Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да је лице које излицитира највишу цену на јавном надметању само потенцијални, односно условни купац, а тек закључивањем Уговора о продаји капитала са потенцијалним купцем и уплатом излицитираног износа се проглашава купац и медиј постаје приватан (члан 2. тачка 8. Закона о приватизацији, а исти смисао је садржан у одредби члана 12. став 5, који прописује да „Учесник у поступку приватизације који је проглашен купцем ... а који не закључи уговор у складу са овим законом, губи својство купца ...”, као и члану 37. став 4. истог Закона „Уговор о продаји капитала сматра се закљученим када га потпишу купац и Агенција ...”).

Да би потенцијални купац капитала био проглашен купцем у смислу одредби Закона о приватизацији, потребно је:

1)      да је на јавном надметању понудио највишу цену чиме постаје потенцијални/условни купац;

2)      да је закључио Уговор о куповини капитала с Агенцијом за приватизацију и уплатио излицитирану цену;

3)      поред наведеног, као претходни услов закључивања Уговора о продаји капитала, односно још један услов на страни потенцијалног купца да стекне својство купца капитала јесте мишљење надлежне организације за спречавање прања новца о непостојању сметњи на страни купца за закључивање Уговора о продаји капитала (члан 13. став 1. Закона о приватизацији).

Дакле, став Министарства рада којим су одбијени наведени захтеви за решавање социјалног програма запослених није правно утемељен.

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

30.09.

2015.

Galea [нерегистровани] у 18:37

Re:

Bilo je i toga?! Mene interesuje da li ćemo dobiti te otpremnine ili bi trebalo da tužimo Ministarstvo rada i članove komisije koja nam je uskratila otpremnine?

Одговори
сре

30.09.

2015.

Dejan KG [нерегистровани] у 16:17

Re:

Kad pukne bruka oko selektivnog priznavanja radnog staza u ministarstvu rada i sudovi ce imati pune ruke posla.

Одговори
сре

30.09.

2015.

Radnik [нерегистровани] у 13:54

Otpremnine

Ministar rada očigledno više brine o migrantima nego o radnicima za koje je zadužen.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси