Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 09. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Пада цена медијима

Новосадски "Дневник" први је медиј који је јуче доспео у трећи круг приватизације.

После два неуспешна покушаја да "Дневник" добије газду, Агенција за приватизацију објавила је јуче позив за продају по цени од близу 2,5 милиона евра.

Прва цена била је 7,4, а друга 3,7 милиона евра, али се нико није јавио. Уколико се до 26. октобра не појави купац, бесплатне акције биће понуђене запосленима, а четврти сценарио је гашење медија.

У другом кругу неуспешна је била још и продаја Радио Сечња, а "Коперникус" је купио јагодински "Нови пут".

Остали тек чекају отварање понуда. Рок за приватизацију цури, а и даље је неизвесна судбина десетина медијских кућа. Од укупно 72 медија који су чекали приватизацију, поступак је покренут за 50 медијских кућа, а нове газде нашле су 22. Укупно 28 доспело је у други круг продаје, а "Дневник" и у трећи.

Акције оних који не нађу купце до 31. октобра, биће бесплатно понуђене запосленима, а ако се држава ни на тај начин не ослободи власништва, медији ће бити угашени. Крајњи рок је 31. октобар и он неће бити померан,  каже за "Новости" Саша Мирковић, државни секретар Министарства културе и информисања.

Важно је и да се разреши неспоразум Агенције за приватизацију и Министарства привреде о тумачењу правила о подели бесплатних акција, како би држава у потпуности изашла из медија. Очекујемо да ће се то решити у што краћем року. Иако су 22 медија добила нове купце, ниједан до сада није и формално променио газде. Још трају провере и процедуре. Очекујемо наредних дана да први медији добију нове власнике.

Агенција за спречавање прања новца има рок од 15, а Регулаторно тело за електронске медије 20 дана кажу у Агенцији за приватизацију. Када стигну све сагласности, и уговори ће бити потписани. Сигнал су већ угасила три медија РТВ Ћуприја, Радио Лесковац и Радио Југославија. Пет медијских кућа одмах се определило за поделу бесплатних акција радиотелевизије Врање, Бор и Прешево, као и ТВ Тутин и ТВ Смедерево.

Иако би држава требало да изађе из медија потпуно, Агенција за приватизацију одлучила је да запослени у РТВ Врање, према годинама стажа, имају право само на трећину акција, а остале је преусмерила у Акцијски фонд, па су опет остале у рукама државе. Министарства културе и привреде траже да се све акције проследе запосленима. 

Празне редакције 

Од укупно 2.300 запослених у 72 медија у власништву државе, покрајине или локалних самоуправа, отпремнину је узело и напустило радно место чак 870 новинара и других запослених. Тако да, када нове газде преузму фирме, суочиће се с празним редакцијама. Из последњег продатог медија, "Новог пута" из Јагодине, само један од укупно 72 запослена остао је да ради, а сви остали напустили су фирму уз отпремнину. Сличан је био сценарио и у многим другим медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси