Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Купци без уговора, већина медија без новца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 09. 2015.

Извор: УНС

Купци без уговора, већина медија без новца

Иако је почео други круг приватизације за 28 медија, 22 медија која су продата у првом кругу још увек су без власника јер није потписан ниједан купопродајни уговор. Општине и градови немају право да их финансирају, а с обзиром на то да још увек нису потписани купопродајни уговори, ови медији не могу учествовати ни на конкурсима Министарства културе ни локалних самоуправа за пројектно суфинансирање медијских садржаја.

 

За УНС су из Агенције за приватизацију рекли „да ће у наредним данима сукцесивно почети потписивање уговора са новим власницима. До сада се прикупљала сва потребна документација, између осталог, чекало се и на мишљења Управе за спречавање прања новца и Регулаторног тела за електронске медије“.

Један од нових (условних) власника медија је и Радован Ковач, купац Информативно пропагандног центра Кула, који за УНС каже да га још нико из Агенције за приватизацију није позвао да потпише уговор, иако су му рекли да ће га потписати у року од 15 до 20 дана од дана лицитације која је била 1. септембра.

“Редовно се чујем са запосленима иако још нисам постао званични власник, пратим шта и како раде, а већ планирам и да запослим неке нове раднике, као и да задржим све који раде”, додаје Ковач.

РТВ Крушевац је продат 14. августа, а уговор са купцем Радоицом Милосављевићем још увек није потписан.

Директор ове медијске куће Ђорђе Ковачевић изјавио је за УНС да очекује у току ове недеље потписивање уговора са новим власником који се редовно интересује за рад и функционисање радио-телевизије.

„Откад је условно купљен наш медиј локална самоуправа је престала да нас финансира“, додао је Ђорђе Ковачевић.

Лицитација на којој је продата РТВ Стара Пазова одржана је 20. августа.

„Тада су нам у Агенцији рекли да ће уговор о продаји бити потписан за око месец и по дана. Након тога, нови власних има рок од 8 дана да уплати излицитирани износ и да уместо условног постане стварни власник. Нови власник није долазио, а ми смо у међувремену реализовали програм за решавање вишкова запослених и од нас 23 је остало само 4 радника. Већина радника који су узели отпремнине су заинтересовани да се поново запосле у нашој медијској кући, уколико нови власник то буде желео“, рекао је за УНС директор РТВ Стара Пазова Милош Лазић.

Директор РТВ Стара Пазова Милош Лазић истакао је да има пројекат са којим би желели да учествују на конкурсу за пројектно суфинансирање медија, али с обзиром на то да још увек нису формално приватизовани и вероватно неће ни бити до почетка октобра, неће моћи да учествују на конкурсу Министарства културе и информисања који траје до 30. септембра.

Проблем са финансирањем ипак немају сви медији који су приватизовани.

РТВ Панчево још увек финансира локална самоуправа.

„Потписивање уговора са новим власником Радоицом Милосављевићем очекујемо до краја недеље. Није нас ниједном контактирао од 12. августа, када је било отварање понуда. Финансира нас општина јер смо склопили са њима такав уговор, с обзиром на то да су и даље они наши оснивачи док се не изврши примопредаја, а и у њиховом интересу је да РТВ Панчево настави са емитовањем програма. Отпремнине је узело 57 запослених, а 45 од њих је остало да ради на ауторским и уговорима о делу. Уредно нам се исплаћују хонорари који су на нивоу претходних зарада, а добијамо и средства потребна за реализаију програма“, рекла је за УНС директорка РТВ ПанчеваТатјана Јелешић.

Ни у недељнику „Панчевац“ није потписан уговор са новим власником јер се чека да Министарство рада одобри отпремнине за четири радника за које је поднет захтев дан пре отварања понуда.

„Министарство рада је одбило захтев за отпремнине јер, како кажу, нисмо га предали на време. Написали смо им приговор јер смо поступили у складу са законом и на време предали захтев за отпремнине. Одувек смо се самостално финансирали од продаје новина, реклама и огласа па смо тако и наставили после лицитације “, каже за УНС директорка овог недељника Драгана Кожан.

Поред „Панчевца“, медиј који се такође самостално финансира након приватизације је и Радио Шид.

Плате запослених у овом радију нису зависиле од општинског буџета. Имају свој извор финансирања, а то је кабловска мрежа која је и повећала тржишну вредност овог медија који је са 531.000 евра био најскупље продат медиј у првом кругу приватизације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси