Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Одговор запослених у РТВ Врање Агенцији за приватизацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 09. 2015.

Извор: РТВ Врање

Одговор запослених у РТВ Врање Агенцији за приватизацију

Саопштење Агенције за приватизацију у коме се тврди да је пренос бесплатних удела запосленима у РТВ Врање у складу са законима, у најмању руку вређа интелигенцију запослених у српским медијима.

Објашњење не само да није задовољавајуће, него је и потпуно неразумљиво.

Двоструки аршини Агенције су поново испливали у први план.

Да ли сте у праву Ви који сте писали ово саопштење и потписали решење РТВ Врању са произвољним тумачењем Закона или сви они стручњаци, па и сарадници Агенције који већ годину дана тумаче закон другачије?

Верујемо да је и Вама који сте писали ово саопштење јасно колико је одлука Агенције око РТВ Врања неутемељена и правно неодржива.

Живо смо заинтересовани да чујемо нашег премијера који је до сада показао да се залаже за истинске реформе, како ће протумачити Ваш поступак којим суспендујете пет година борбе за медијску реформу и увођење европских стандарда у медијску сферу.

Не кажемо само ми, већ и цела стручна јавност и медијска удружења и Министарство културе и информисања да је само доследно поштовање Закона о јавном информисању и медијима предуслов за успешан завршетак медијских реформи и усклађивање медијске сфере са европским стандардима.

Медији нису НИС, Аеродром „Никола Тесла“, Телеком и др. И сасвим сигурно не спадају у велике државне системе.

За уређење односа у медијској сфери кровни закон је Закон о јавном информисању и медијима, али није наш посао да Вас томе учимо.

Много би поштеније било да сте нам лепо рекли: ''Врањанци, обманути сте. Продаћемо Вас коме ми хоћемо или ко нам да више – новца или утицаја, видећемо'', него што покушавате да одбраните неодбрањиво.

Но, добро. Вратимо се суштини Ваше приче.

Ако се тако ''слепо'' држите Закона о приватизацији, зашто у нашем случају нисте применили све одредбе овог Закона?

Зашто је рок за приватизацију скраћен за 6 месеци?

Зашто и програм приватизације који је био обавезан за привредне субјекте није важио и за нас?

Тим ''Вашим омиљеним Законом'' предвиђено је да се продаје 70% капитала. Зашто сте онда дозволили да се у медијима продаје 100% капитала?

Зар ТО није дискриминација? Нешто важи – нешто не.

Како се Вама прохте!

У вези са претходном реченицом, чл.43 предвиђа да запослени имају право на стицање акција без накнаде за сваку пуну годину радног стажа у субјекту приватизације.

Право на стицање акција без накнаде може се остварити са највише  35 година радног стажа, а да то право стичу на основу 15% процењене вредности у процесу приватизације.

Зашто то право немају запослени у медијима и како уопште могу да остваре то право ако им је медиј 100% продат?

У чл.45 стоји да капитал за стицање акција без накнаде у поступку продаје капитала јавном аукцијом не може бити већи од 30% капитала који се приватизује. 

Како смо онда ми у РТВ Врању добили више од 33% процењене вредности?

У Уредби о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија која је објављена у „Службеном гласнику  РС”, број 65/15, нигде се не помиње могућност коју Ви наводите (200 евра по години стажа), већ се у чл. 6 јасно каже да се вредност капитала који се преноси без накнаде утврђује на основу процењене фер тржишне вредности капитала са стањем на дан 31. децембар последње пословне године.

Ви сте запосленима у РТВ Врање ускратили законом гарантована права.

А слобода медија и заштита права новинара и запослених у медијима темељни су принципи на којима почива ново медијско законодавство, донето у складу са стандардима Европске уније и начелом владавине права у сфери медија.

РТВ Врање је урадио све по Закону и прописима како би преживео.

На тај начин постали смо пример борбе за новинарски интерес, бар је тако оценила стручна јавност, а онда сте Ви ''потегли'' двоструке аршине, произвољно протумачили Закон и опалили шамар реформи јавног информисања.

Усуђујете се и да говорите о начелима равнопоравности.

Вероватно сте и њих осмислили у ноћи између 3. и 4. септембра када је извршен притисак на ваше стручне сараднике да протумаче Закон онако како одговара неким интересним групама.

Биће скандал ако тако остане!

 

Запослени у РТВ Врање

Коментари (2)

Остави коментар
пет

11.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:37

Нема шта да се кометарише!

Ех, да су двоструки аршини примењени само у случају РТВ Врање!
Ваљда ћемо чути мишљење и са највишег места?

Одговори
пет

11.09.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 18:41

Prenos kapitala bez naknade zaposlenima


U Zakonu o javnom informisanju i medijima u clanu 142. propisano je, izmedju ostalog:

"Ukoliko javni poziv za prodaju kapitala izdavača iz stava 1. ovog člana ne bude objavljen do 1. jula 2015. godine, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača medija se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

Ukoliko je javni poziv objavljen u roku predviđenom stavom 11. ovog člana, a kapital izdavača ne bude prodat do 31. oktobra 2015. godine, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača medija se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade."

S druge strane, "prenos kapitala bez naknade zaposlenima", u smislu Zakona o privatizaciji (clan 2. tacka 23), jeste prenos kapitala u subjektu privatizacije sa društvenim kapitalom koji se privatizuje modelom prodaje kapitala, tako što se do 30% kapitala prenosi zaposlenima, bez naknade, u akcijama, odnosno udelima.

Ova dva zakona su, izgleda, u sukobu (?!)

***
Ako je Ustavom Republike Srbije (clan 86. stav 2) odredjeno: "Postojeća društvena svojina pretvara se u privatnu svojinu pod uslovima, na način i u rokovima predviđenim zakonom", da li je onda ispravna definicija:"Privatizacija, u smislu Zakona o privatizaciji (clan 2. tacka 2), jeste promena vlasništva kapitala i imovine pravnih lica koja posluju društvenim i javnim kapitalom. [...]"? Na koju promenu vlasnistva se misli u definiciji iz zakona?

"Privatizacija" ("privatisation"), u smislu Oksfordskog recnika, jeste prenos posla, industrije ili usluge od javnog na privatno vlasništvo i upravljanje (http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/privatization?q=privatisation).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси