Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Пренос бесплатних удела запосленима у РТВ Врање у складу са законима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 09. 2015.

Извор: Агенција за приватизацију

Пренос бесплатних удела запосленима у РТВ Врање у складу са законима

Законом о јавном информисању и медијима прописано је да ће се медији у власништву државе приватизовати у складу са одредбама Закона о приватизацији. Законом о приватизацији уређен је пренос капитала без накнаде запосленима и предвиђен је, између осталог, законски лимит до ког запослени могу да учествују у бесплатном стицању капитала, тј. да се право на стицање акција без накнаде може остварити највише за 35 година проведених у радном односу у субјекту приватизације, као и да запослени имају право на стицање акција без накнаде чија је укупна номинална вредност 200 евра за сваку пуну годину у радном односу.

Уколико је вредност капитала за стицање акција без накнаде мања од укупне номиналне вредности акција које запослени стичу без накнаде, запослени стичу право на мањи број акција, сразмерно односу тих вредности. Преостали капитал, који не буде распоређен запосленима, преноси се Акционарском фонду.

У конкретном случају, а како се нису стекли услови за објављивање јавног позива за продају капитала, Агенција за приватизацију је донела Закључак којим је обуставила поступак приватизације продајом капитала РТВ Врања и предвидела наставак приватизације преносом капитала запосленима без накнаде.

Сходно наведеном, Агенција за приватизацију је у свему поступила сагласно одредбама Закона о приватизацији, а на чију доследну примену упућују одредбе Закона о јавном информисању и медијима, те уколико се хтело другачије поступање од одредби Закона о приватизацији, то је морало бити прецизирано Законом о јавном информисању и медијима, што у конкретном случају, није учињено.

Поред чињенице да је овај принцип расподеле капитала без накнаде примењем у свим до сада преносима капитала запосленима без накнаде, он је такође примењен и у поступку преноса капитала без накнаде у великим државним системима (НИС, Аеродром „Никола Тесла“, Телеком и др).

Сходно томе, другачије поступање Агенције за приватизацију довело би до одступања од уставног начела равнопоравности, односно поставило би се питање свих до сада извршених расподела капитала без накнаде, што би имало негативне последице и негативне реакције других учесника у расподели капитала без накнаде, у досадашњим поступцима приватизације и својинске трансформације.

На крају, уколико би се цео капитал издавача медија, изражен у акцијама или уделима, пренео запосленима без накнаде, могло би се десити да један запослени, који испуњава услове за стицање акција без накнаде код издавача медија (са на пример остварене 2 године радног стажа), стекне цео капитал издавача медија.

Напомињемо да је на овај начин држава изашла из медија, односно да преносом преосталог дела капитала Акционарском фонду, капитал медија не остаје у власништву државе, већ се тиме увећава фонд намењен за бесплатни пренос капитала грађанима Републике Србије, због чега је Акционарски фонд и основан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси