Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Хитно зауставити процес приватизације медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 09. 2015.

Извор: СИНОС

Хитно зауставити процес приватизације медија

Синдикат новинара Србије, Професионално удружење новинара Србије, Крагујевачка иницијатива и Коалиција запослених у медијима траже хитно заустављање процеса приватизације медија.

Најновији пример, око приватизације РТВ Врање, показује да су радници константно обмањивани јер је и тумачење надлежних у Министарству културе и информисања било да се сав капитал преноси запосленима без накнаде, макар се за то изјаснио и само један запослени који има право на то. И у Уредби о преносу капитала стоји да ће капитал бити пренет запосленима.     

Нажалост, чини се,  да је једини смисао медијске реформе тајкунизација медијског простора на локалном и регионалном нивоу.

СИНОС, ПРОУНС, Крагујевачка иницијатива и Коалиција ЗУМ пружају пуну подршку радницима РТВ Врање и траже да се Министарство културе и информисања јавно изјасни о поступку Агенције за приватизацију која је, уместо да пренесе сав капитал без накнаде на име 16 новинара и медијских радника РТВ Врање, две трећине капитала ове медијске куће вратила државном Акционарском фонду.

О будућности локалних и регионалних медија много више морало је да води рачуна Министарство културе и информисања приликом доношења сета нових медијских закона. Након годину дана, видимо катастрофалне резултате актуелне медијске реформе чија су директна последица пад Србије на свим релевантим међународним листама када је у питању слобода медија, гашење медија са вишедеценијском традицијом, бујање ријалити програма, шунда и кича.

Сада је, надамо се свима јасно, па и колегама у Медијској коалицији, зашто су наше организације указивале последњих година на све мањкавости медијске реформе. Министарство културе и информисања није обезбедило равноправност свих грађана Србије у области информисања па су житељи јужно од Београда евидентно дискриминисани. Нису испоштоване препоруке Комитета министара Савета Европе, Медијске студије и Медијске стратегије, а ми верујемо да је прекршен и Устав. Зато и захтевамо мораторијум на процес приватизације до одлуке Усавног суда по нашем захтеву од 22. 9. 2014. године. Надамо се да ће оваква медијска реформа бити поништена а кривци за катастрофалне последице сносити одговорност.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси