Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

03. 09. 2015.

Аутор: З. Рајић Извор: Вечерње новости

Чистач купио радио и новине

Информативно пропагандни центар "Кула" у истоименој вароши, који је већ једном био приватизован, добио је последњег дана августа новог газду.

То је Радован Ковач, власник фирме "Хереро", која се бави чишћењем и одржавањем пословних просторија и велепродајом опреме за угоститељство.

Ковач је ИПЦ "Кула", са радијом "Кулска комуна" и истоименим локалним новинама, купио за 3.500 евра и, уз обавезу да плати у готовом, постао власник 85,4 одсто капитала ове медијске куће, односно удела од 70,4 одсто у власништву Агенције за приватизацију и 15 одсто у поседу Акционарског фонда.

Почетна цена капитала ИПЦ "Кула" била је 3.274 евра, а Ковачева понуда од 3,5 хиљада евра је аутоматски прихваћена, с обзиром на то да је био једини учесник, јер је предузеће "Метеор комерц" из Сомбора, које је откупило документацију, одустало од јавног надметања.

Кулски ИПЦ је био продат на аукцији 2007. године за 5,2 милиона динара, а уговор је две године касније раскинут због неиспуњавања обавеза према Агенцији за приватизацију и неисплаћених 16 зарада запосленима.

Директор и главни и одговорни уредник ИПЦ "Кула" Миланка Поповић истиче да је предузеће измирило скоро све заостале дугове и да има невелика дуговања према запосленима. 

Постоји добра основа да ИПЦ настави да ради и развије посао отварањем телевизије. Двојица радника су пре приватизације напустила фирму као технолошки вишак са отпремнином од 200 евра по години стажа, а за исти социјални програм пријавио се још један новинар.

У предузећу нас је сада четворо - један новинар у српској и други у мађарској редакцији, радијски техничар и сарадник у маркетингу. Има простора да се запосле млади, наводи Поповићева.

Нови власник ИПЦ "Кула", који напомиње да му медијска сфера није страна, јер је са братом годинама у послу са билбордима, наглашава да је радио и новине купио како би побољшао локално информисање. Одмалена слушам кулски радио и није ми се свиђао, а нарочито у последњих седам, осам година. Сматрам да и новине "Кулска комуна" треба да буду квалитетније, каже Ковач.

Провера

Ковач је засад проглашени купац ИПЦ "Кула", а формални власник ће постати кад потпише уговор са Агенцијом за приватизацију. Агенција је претходно у обавези да прибави позитивна мишљења Министарства финансија Управе за спречавање прања новца и Регулаторног тела за електронске медије, да нема сметњи за закључење уговора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси