Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 09. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Протестна вожња грађана Ниша због приватизације НТВ

Референдум уместо продаје

Грађани Ниша, који свакодневно протестују због приватизације Нишке телевизије, захтевају од Владе Србије, Агенције за приватизацију, Министарства културе и информисања и Скупштине града Ниша да зауставе приватизацију НТВ до одлуке Уставног суда о оцени уставности одредби медијских закона које забрањују локалним самоуправама да оснивају медије.

Иницијативу су још прошлог септембра поднели Синдикат новинара Србије и Професионално удружење новинара Србије.

Демонстранти, чију окосницу чине чланови Удружења председника скупштина станара у Нишу, које по сопственој процени окупља око 40.000 грађана, захтевају и да се НТВ трансформише у регионални јавни сервис, у складу са захтевом више од 33.000 грађана Ниша који су пре осам година потписали петицију.

Они су од градских власти затражили да „подигну глас против дискриминације грађана јужно од Београда“, подсећајући да Нишу предстоји гашење градске НТВ, након што је пре неколико година угашен Радио Ниш, а да, рецимо, у Новом Саду постоји шест канала РТВ које финансирају грађани Србије.

Уставом Србије гарантовано је право на једнакост свих грађана у свим областима.

Поједине одредбе сета медијских закона у супротности су са Уставом, који, поред осталог, предвиђа да свако може бити оснивач медија, као и одлуком Уставног суда Србије из 2012. која потврђује право локалних самоуправа да буду оснивачи медија наводи се у захтевима, уз подсећање да актуелна Медијска стратегија предвиђа оснивање шест регионалних јавних сервиса.

Незадовољни грађани су, иначе, прексиноћ организовали протестну вожњу кроз Ниш, у којој је учествовало неколико десетина аутомобила, који су „будили Нишлије“ сиренама и пиштаљкама.

Носили су транспаренте „Ниш нема градски радио, градску НТВ, шта ће нам Градско веће“, „Нишка телевизија Нишлијама нашој деци и унуцима“, „Политичари оставите НТВ граду“ и „Ко ти даје налог да затреш Ниш Перишићу“, упућеном нишком градоначелнику.

Други круг приватизације НТВ заказан је за 18. септембар, а почетна цена тог медија је 32.500 евра.

НТВ није приватизована у првом кругу, јер је једини потенцијални купац, конзорцијум бизнисмена Драгана Милошевића и Народних новина, поднео непотпуну документацију, због чега је у складу са законом њена почетна цена од 75.000 евра преполовљена.

Народне новине су у власништву члана породице Радомировић, која у Нишу већ има четири медија, а Милошевић је, према незваничним информацијама које нису демантоване, кум министра одбране Братислава Гашића.  

Ћутање медија

Нишки регионални и локални медији Народне новине, Белами телевизија, радио и портал, Телевизија Коперникус и Телевизија Зона Плус нису известиле о протестној вожњи грађана Ниша кроз шири центар града.

Они углавном не прате ни свакодневне протесте грађана испред НТВ-а.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси