Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

27. 08. 2015.

Аутор: Б.Вучковић Извор: Блиц

Радио Суботица остаје без уступљене фреквенције пред нови круг приватизације

Гасе емисије на мађарском

РТВ Нови Сад упутила је Радио Суботици допис о отказу уговора о привременом уступању фреквенције.

 

Радио Суботица сада на две фреквенције емитује програм на српском, хрватском и мађарском језику и емисије на немачком и буњевачком језику у трајању од 29 сати, а од 1. септембра требало би да на 104,4 MHz, званичној фреквенцији до краја 2016, тројезични програм сведе на 12 часова.

Уговор са РТВ Нови Сад потписан је 2008, а према речима Љубише Степановића, директора Радио Суботице, новосадски медиј је дозволио емитовање програма на мађарском језику. 

- Последица укидања фреквенције је како сада организовати програм на три језика на једној фреквенцији, јер постоје идеје да редакција на мађарском језику, 11 људи и неколико техничара пређу код новог продуцента, али немам званичну информацију ко је у питању.

Људи су суочени са чињеницом да ће ова кућа можда после 31. октобра престати да постоји јер у првом кругу продаје капитала нико није питао за нас - каже Љубиша Степановић.

Процењени капитал био је 40.100 евра, али је за други круг цена пала на 28.000 евра.

Ако нико не купи Радио, град, који је власник, може реорганизовати предузеће, о чему до сада није било речи или да оно оде у стечај.

У Радију је запослено 37 људи. 

Према оснивачком акту, обавезни смо да емитујемо програм на три језика, али ако останемо ускраћени за трећину људи, отвара се озбиљан проблем - каже Степановић.

У редакцији на мађарском језику не желе да причају о овоме, али је „Блицу“ потврђено да је на састанку редакције Ерне Немет, в. д. главног уредника те редакције, запосленима рекао да имају понуду да пређу у РТВ „Панон“ као засебан радио.

Политика

У друге две мањинске редакције, али и у Градској управи владају различита мишљења о незваничном позиву „Панона“ да „спасу“ запослене.

“Одласком једне редакције руши се оснивачки акт предузећа. Неизвесна је судбина све три редакције, али очигледно политика по једној вертикали спасава редакцију на свом језику”, каже извор „Блица“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси