Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Један човек купује већину медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 08. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Један човек купује већину медија у Србији

У досадашњем поступку приватизације медија који су основани као јавна предузећа локалних самоуправа, један купац се истиче. Радоица Милосављевић, бизнисмен из Крушевца до сада je купио РТВ Панчево, РТВ Крагујевац и РТВ Крушевац.

У последњих па дана постао је власник и Телевизије Пожега, као и Центра за информисање Нови Кнежевац који је купио за 480 евра.

У Агенцији за приватизацију али и у новинарским удружењима наводе да су Законом предвиђена ограничења која би требало да спрече стварање монопола.

Радоица Милосављевић не крије амбицију да жели да купи чак 11 телевизија. Откупио је, каже, и документацију за приватизацију Танјуга.

Пре него што са било којим купцем потпише купопродајни уговор Агенција за приватизацију мора да добије зелено светло од Министарства финансија односно Управе за спречавање прања новца али и Регулаторног тела за електронске медије. На тај начин, кажу нам у Агенцији, проверава не само монопол већ било каква друга сумња у кредибилитет купца.

Потпредседник НУНС-а Драган Јањић каже да су ограничења за стварање монопола предвиђена законом али да би надлежне институције свакако требало да поведу рачуна.

"У сваком случају не би било добро да се постављају монополи, било чији. Пажљиво ћемо пратити ситуацију и тражићемо извештај о томе кад се све то заврши", каже Јањић.

Једна од медијских кућа које је Милосављевић купио је РТ Крагујевац.

Ово предузеће броји 70 запослених, 26 одлучило се да узме отпремнине.

"Разлог мог одласка са Радио телевизије Крагујевац, после пуних 18 година, је била неизвесност, јер не знамо шта нас чека у будућности", каже бивша новинарка и водитељка ове телевизије.

Они који су остали, заједно са руководством, надају се бољим условима рада.

Заменица директора РТВ Крагујевац каже Слободанка Шмигић искрено се нада да ће уз обновљену технику и других иновација у послу постати водећа медијска кућа у том делу Србије.

Без страха за будућност, са новим руководством наставља да ради и Слађана Обрадовић, новинарка РТВ Крагујевац. Каже да се не боји "нове приче".

"Без обзира хоће ли доћи приватник и рећи потребна си нам као новинар или не, задовољни смо или нисмо, заиста немам никакав страх", каже Слађана Обрадовић.

И мада закон може да спречи монопол, према мишљењу Драгана Јањића блискост купаца са политичарима и државом врло је тешко законски уредити.

"Врло је тешко рећи: Ви сте блиски овој или оној партији па не можете да купујете медије. Излазак људи који су повезани са државом из медија, никад неће бити могућ", тврди Јањић.

У НУНС-у сматрају да утицај државе треба да се спречава и другим средствима а да је циљ ове приватизације медија стварање једнаких услова за све на тржишту.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:12

intelektualac

Ima li ovaj osnovnu školu, ili se potpisuje palcem?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси