Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

24. 08. 2015.

Аутор: М. Суџум Извор: Дневник

Уз чуђење, мало и љубоморе

Свако чудо за три дана, каже народ, а баш тако изгледа и прича о приватизацији локалних медија у Бачкој Паланци чији је оснивач била овдашња Скупштина општине, а продавац као власник Република Србија.

 

Овде су скоро сви, који су на било који начин били заинтересовани за то ко ће бити нови власник општинске РТВ БАП, констатовали да је држава добро прошла. Продала је, наиме, предузеће које ради са старом опремом и скоро је без радника, јер је огромна већина од 37 запослених узела отпремнине и сада се налази на тржишту рада.

Купац је излицитирао 249.000 евра, а за тај новац није купио ни квадратни метар пословног простора који је власништво локалне самоуправе, а пре телевизије користило га је општинско Јавно комунално предузеће „Комуналпројект". Да ли је будући власник платио пуно, мало или таман, зна он, јер вероватно има планове, а време ће показати да ли је добро пазарио.

Прича о томе да су се у куповини овог, али и других електронских медија у Србији, углавном надметале или ће се надметати политичке странке, углавном долази од оних који су се касно сетили да су се и они могли појавити на лицитацији. Било је пред њима, па што нису узели, коментарише се у Паланци, сад им је преостало само да броје туђ новац излицитиран приликом продаје, па и да буду помало љубоморни. Све ће, веле компететнији, бити јасније када нови власник крене у посао, односно када почне са емитовањем програма.

Чују се и констатације да је добро што Бачка Паланка, општина са преко 55.000 становника није остала без своје телевизије, а нова уређивачка политика свакако неће заборавити да је реч о локалној телевизији која покрива овај део приобаља Дунава. Ко ће радити и колико ће бити запослених једино ће одлучити онај ко је платио телевизију, а не политичке странке којима су оваква општинска јавна предузећа била начин за запошљавање страначких кадрова о трошку пореских обвезника. Вероватно ће и локална самоуправа, а на основу понуђених пројеката и програма,учествовати у финансирању локалних медија, додуше, вероватно не као до сада када је за свих 37 радника обезбеђивала плате.

Трка за „Недељне новине"

Ових дана знаће се и резултат поступка приватизације овдашњих „Недељних новина", које излазе већ пет деценија. Новине су већ једном продате, пре седам година, али је приватизација поништена, па је пет година држава имала свог заштитника капитала. Процењена вредност капитала је мања од 4.000 евра, а од запослених остала су три радника. И ова медијска кућа нема своје просторије, а како смо незванично сазнали за аукцију су се пријавила три потенцијална купца, од којих је један конзорцијум радника који су узели отпремнине и тренутно се налазе на тржишту рада. Наводно, за овај лист је заинтересован и један локални радио, али и још једно физичко лице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси