Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Архиве медија у приватизацији остају држави
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 08. 2015.

Извор: УНС

Архиве медија у приватизацији остају држави

„Архиве свих медија који су у државном власништву, а иду у приватизацију, након завршетка овог процеса припашће надлежним архивима,“ каже за УНС директор Архива Југославије Миладин Милошевић.

 

На основу Закона о архивској грађи Савезне Републике Југославије, сва културна добра морају остати у власништву државе, па тако, како истиче Милошевић, целокупне архиве медија, било да су то писани записи, фотографије, аудио или видео снимци не могу бити продати.

„У складу са надлежностима архива, документације локалних медија се преузимају и чувају. То је познато и купцима, али и Агенцији за приватизацију. Архивска грађа која је културно добро не може бити саставни део медија у поступку приватизације“, каже Милошевић.

У Министарству културе и информисања потврдили су нам ову информацију наводећи да архиве медија нису улазиле у процену капитала, па самим тим не могу бити продате.

Како истичу, након закључења уговора о продаји медија, архивску грађу медија преузимају надлежни архиви.

„Ово значи да, као што Новинску агенцију Танјуг купујете без зграде јер она није ушла у процену капитала и власништво је државе, тако је купујете и без архива – фотографија, негатива, снимака, записа...“, кажу у Министарству.

Они додају да је Министарство културе и информисања предузело кораке за заштиту културног добра и да као што свако привредно друштво у јавној својини по Закону има обавезу да води рачуна о архиви, тако има обавезу и да је након приватизације или гашења медија преда надлежним архивима.

Запослени у Архиву Југославије сваке године, у складу са Законом, обилазе и пописују архивску грађу.

„Сваке године обилазимо, пописујемо, проверавамо да ли се архива чува у складу са Законом и да ли се предузимају мере против уништавања, оштећења или нестајања материјала,“ кажу из Архива Југославије.

Директор Миладин Милошевић истиче да сви заинтересовани, након преузимања архиве после приватизације могу да дођу и траже копију материјала, у складу са Законом.

„Архив Југославије је већ почео да преузима документацију Радија Југославије - Међународног радија Србије. Још увек нисмо све пренели, али радимо на томе. Тако ће бити и са Танјугом, али и свим другим медијима у јавном власништву“, рекао је УНС-у Милошевић и додао да културно добро једне државе мора остати у њеном власништву како би било заштићено од уништавања. 

Бивши директор Радија Југославија – Међународног радија Србија Милорад Вујовић потврдио је УНС-у да је у току примопредаја архивске грађе овог радија Архиву Југославије.

„У одлуци Владе коју смо добили пише да сву архивску грађу морамо предати надлежном архиву, а то је за нас Архив Југославије, и ми тренутно на томе радимо“, каже Вујовић.

Ипак, не знају сви медији да им након приватизације неће остати архива. У Студију Б, на пример, истичу да нису упознати са овим проблемом.

„Колико сам ја упућен, архиву добија купац. Студио Б је специфичан случај, ми смо архиву до 2000. године практично изгубили. Нешто је уништено, нешто су преузеле друге телевизије, велики број ауторских емисија са собом су однели аутори. На пример, Студио Б нема у својој архиви све емисије Утиска недеље. Нашу архиву практично чине дневни догађаји, и то од 2000. године. Такође, колико ја знам, код нас претходних година нису долазили из архива и пописивали грађу“, каже за УНС директор продукције Студија Б Мирослав Савић.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

21.08.

2015.

Jovan [нерегистровани] у 17:46

A šta je s ljudima

Ako Arhiv dobija Tanjugove arhivske fotografije, to znači i da treba da preuzme i zaposlene u foto dokumentaciji?

Одговори
пет

21.08.

2015.

јован [нерегистровани] у 17:17

фондове су стварли људи...

Ако Архив Југославије преузима фото документацију Танјуга у којој су и фотографија старе деценијама, значи ли то да ће преузети и људе. Фотографије су сачували неки људи, као што су их и стварали.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси