Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Четврт милиона евра за име и стару опрему
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 08. 2015.

Аутор: М.Суџум Извор: Дневник

Држава ућарила продајом РТВ Бачка Паланка

Четврт милиона евра за име и стару опрему

Вест коју је објавила Агенција за приватизацију да је Јавно информативно предузеће Бачка Паланка продато Павлу Анушићу за 249.000 евра, овдашња јавност реагује различито, али сви се слажу да је држава добро ућарила продајом 100 одсто капитала РТВ БАП.

 

Ако се зна да је почетна цена капитала била 9.818 евра, а након јавног надметања достигла је скоро четврт милиона евра, очигледно је да је неком изузетно стало да постане власник овдашњег радија и локалне телевизије.

Очито је да су електронски медији, чак и у локалу, изузетно интересантни, кажу поједини овдашњи привредници, али мало ко верује да су оволике инвестиције у, ипак мало локално тржиште, економски исплативе.

Чињеница је да ова медијска кућа нема свој пословни простор, односно налази се у просторијама чији је власник општина, а годинама су доскора запослени упозоравали да је опрема дотрајала и да су често импровизовали и радили помоћу штапа и канапа.

Крајем јуна радници, односно огромна већина, прихватили су да узму отпремнине од државе, 200 евра по години радног стажа, а од средине јула налазе се скоро сви, на тржишту рада.

Од 37 доскора запослених, наводно, а по речима појединих бивших радника, само је један запослени одбио отпремнину и има статус запосленог.

Није никаква тајна да су локална ТВ за две деценије постојања, а радио нешто дуже, били мезимци локалне власти, како год да се мењала по саставу.

Плате су исплаћиване из општинског буџета, а број запослених из године у годину је растао, јер је ово јавно предузеће служило и за удомљавање страначких кадрова.

Доскора запослени не желе јавно да причају ни о прошлости ни о будућности ове куће, али веле да су се поједини већ снашли и почели да раде у неким другим фирмама, мада је став надлежних био да се не могу распоређивати у друга општинска јавна предузећа, која су такође пребукирана.

Иако су узели отпремнине, један део њих нада се да ће новом власнику требати стручни људи за прављење програма и одржавање технике.

Надају се да их неће тражити у Новом Саду или Београду, па је и ту шанса да неко од новинара, или сниматеља поново почне да ради тамо где је радио пре приватизације.

Има мишљења да је и овде политика уплела своје прсте, јер локални и покрајински избори су близу, а локални електронски медији могу много да помогну онима који имају амбиција да задрже или освоје власт у овој општини у приобаљу Дунава.

Међутим, сви се слажу да је РТВ БАП папрено преплаћена, јер јуче је, на пример, Агенција за приватизацију објавила вест да је београдска телевиизија Студио Б продата за 530.000 евра.

Београдско и бачкопаланачко потенцијално информативно и маркетиншко тржиште не могу се никако поредити.

Додуше, Агенција за приватизацију ће са купцем РТВ БАП закључити уговор о продаји капитала након давања позитивних мишљења Министарства финансија и Регулаторног тела за електронске медије о непостојању сметњи за закључивање уговора.

Тек потом нови власник треба да размишља како ће емитовати програм, јер овдашња ТВ није спремна дочекала дигитализацију, затим, колико ће људи запослити у којим ће просторијама боравити и радити, односно да ли ће плаћати кирију локалној самоуправи...

Ипак, сви се слажу да је добро што ће овај део Бачке и даље имати локалну ТВ станицу, а онај ко плаћа ваљда зна шта ради и ваљда има излицитиран новац да плати држави.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси