Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  "Панчевац" на лицитацији 27. августа - Почетна цена за најстарији лист на Балкану 54.000 ЕУР
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 08. 2015.

Извор: ekapija.com

"Панчевац" на лицитацији 27. августа - Почетна цена за најстарији лист на Балкану 54.000 ЕУР

Ко је нови власник "Панчевца" знаће се највероватније у четвртак, 27. августа, пренела је "РТВ Панчево". У трци су после отварања понуда у Агенцији за приватизацију као могући купци остала четири кандидата - предузеће "Ауто-центар Зоки" из Панчева, конзорцијум Мелите Поповић и Николе и Лазара Дангубића, као и физичка лица Ненад Живковић и Боро Дураковић.

 

 

После отварања понуда потенцијалних купаца, Агенција за приватизацију је јуче констатовала да је сву потребну документацију доставило предузеће "Ауто-центар Зоки" из Панчева, чији је власник Зоран Пешевски.

Шансу да се појаве на аукцији, која треба да се одржи у следећи четвртак, 27. августа, ако допуне документацију, имају и конзорцијум који чине Мелита Поповић, Никола Дангубић, садашњи први човек СПС-а у Панчеву, и Лазар Дангубић, као и два физичка лица - Ненад Живковић, бивши главни уредник "Панчевца", и Боро Дураковић, власник фирме "Yunirisk", чија је главна делатност прерада опасног индустријског отпада.

Компанија "Политика новине и магазини", иако је откупила документацију, није се појавила са понудом, која би ионако била одбијена, јер у овом предузећу део власништва има и држава.

Понуда предузећа "Божић и синови" из Омољице поред Панчева, које се такође бави рециклажом отпада, није ни отворена после пријаве да дугује новац "Панчевцу".

По непотврђеним подацима "РТВ Панчево", реч је о дугу од 16.000 динара.Ово је други покушај приватизације "Панчевца".

Најстарији лист на Балкану, који је почео да излази 1869. године, у фебурару 2008. био је продат Цвијети Марковић, супрузи Добросава Марковића, власника неколико пољопривредних предузећа, за 2,2 мил ЕУР.

Агенција за приватизацију је поништила ову продају почетком 2010. године, годину дана пошто нови власник није платио другу рату коју је излицитирао.

Од тада се "Панчевац" налази у државним рукама.

По новом Закону о приватизацији, не постоји могућност да садашњи купац, иако физичко лице, излицитирану цену плати у шест годишњих рата.

Део радника је после прве приватизације "Панчевца" основао нови лист - "Панчевац прес", али он је у међувремену престао да излази.

Против руководилаца овог новог листа предато је више кривичних пријава, а по пресудама панчевачких судова, неки од тих руководилаца и дан-данас плаћају казне по донетим пресудама.

Најмања почетна цена садашњег "Панчевца" биће 54.000 ЕУР, колико је процењена вредност капитала за годину дана.

По сазнањима "ТВ Панчево", неколико радника је јуче изразило жељу да добије државну отпремнину за раднике у медијима.

Процедура која би омогућила овим радницима да добију отпремнину морала би да буде експресна јер читава процедура мора да буде завршена пре аукције, што значи у року од неколико дана.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси