Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 08. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Маша нови медијски магнaт

Ако је број фирми мерило, Радоица Милосављевић Маша прети да постане један од највећих медијских магната у Србији, бар када је реч о електронским медијима.

 

На листу телевизија којима ће да газдује, овај Крушевљанин додао је РТВ Крушевац и РТВ Крагујевац, а претходно је купио и РТВ Панчево.

Први планови били су му да сагради медијско царство од 11 ТВ станица, али је од неких у међувремену одустао. На списку је остало укупно осам телевизија, каже Милосављевић за "Новости". На све што је до сада купио или тек планира да пазари, Радоица Милосављевић потрошиће као за један луксузнији стан у центру Београда, мање од 300.000 евра.

Не мисли да је ризик улагати у телевизије и сматра да ће, мада се за својих 68 година живота никада није бавио медијима, бити успешан у овом бизнису. Иако многи упиру прстом у њега и сумњају да медије купује из политичких разлога, Милосављевић тврди да су његови мотиви сасвим другачији.

- Ја ћу од тих телевизија да направим профитабилне куће. Знам како ћу то да урадим и због тога их и купујем - тврди овај Крушевљанин, који је власник предузећа "Слога", дома здравља и сувласник једне високе школе.

- Купујем својим новцем, због свог, а не због туђег интереса. Све те приче у којима мене доводе у везу са неким политичарима нису тачне. Ја сам члан СПС од оснивања, био сам на разним функцијама, па и заменик градоначелника Крушевца од 2009. до 2012. године. После тога сам се повукао из политике, а активан сам само у бизнису. Поједини медији доводе га у везу са министром одбране Братиславом Гашићем. Кажу, иза Радоичиног медијског плана стоје министар и његова странка.

- Једина веза између Гашића и мене је што смо из истог села. Седео сам са његовом мајком у клупи, док смо ишли у школу - прича Милосављевић.

- Сам одлучујем где ћу да улажем новац зарађен приватним бизнисом. Сигуран сам да смањењем броја запослених у медијима које сам купио и стављањем ових кућа у систем приватног предузетништва, могу да зарадим. Имам тим људи који се баве медијима и који ме саветују, а намеравам и да сарађујем са људима које затекнем у овим кућама. Овај крушевачки приватник планира да купи још и ТВ Шумадију из Аранђеловца, ТВ Пирот, ТВ Цариброд из Димитровграда, ТВ Брус и РТВ Трстеник. Тиме би заокружио своју медијску империју. Панчевачку телевизију пазарио је за 87.000 евра, крушевачку за 14.000, а крагујевачку за 85.500 евра. Радоица Милосављевић каже да је у старту био заинтересован и за Танјуг, али да је одустао, јер жели да се фокусира на телевизије. Најављује да ће поново конкурисати и за РТВ Трстеник, на чијој лицитацији је учествовао, али су га победили други купци, који су на крају одустали због нереалне цене. У неким од медија којима ће Радоица газдовати највећи број радника отишао је уз отпремнину. У РТВ Панчево их је од 64 одстало само пет. И у РТВ Крушевац само 20 од 90 намерава да остане. Али крушевачког бизнисмена ни то не секира: - Снаћи ћемо се - каже. 

Био је осуђен, али давно

- Медије који пишу да сам робијаш и да сам у затвору био више пута, већ сам тужио. Не кријем да сам био осуђен на 16 месеци затвора и то због прекорачења овлашћења на месту председника Спортског клуба Напредак из Крушевца. То је било 1978. године и није ми због тога прављен никакав проблем када сам биран на јавне функције - од председника спортског савеза до заменика градоначелника. Не знам што би то сметало да купим медије својим поштено зарађеним новцем - каже Радоица Милосављевић Маша.

Бачка Паланка рекордно!

РТВ Бачка Паланка рекордер је по постигнутој цени на јавном надметању - са почетних 9.818 до коначних 249.000 евра! Ову цену понудио је Павле Анушић и постао власник медијске куће. Његова понуда била је једна од три пристигле. У овој кући сви запослени узели су отпремнине. Нико се није пријавио за куповину "Гласа Подриња" из Шапца, РТВ Пруга из Лајковца, ТВ Љиг, РТВ Млава из Петровца на Млави, Радија Пожега и Радија Пирот, па ће они ићи у други круг приватизације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси