Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Бачка Паланка продата по 25 пута већој цени од почетне, још шест медија иде у други круг приватизације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

18. 08. 2015.

Извор: УНС

РТВ Бачка Паланка продата по 25 пута већој цени од почетне, још шест медија иде у други круг приватизације

РТВ Бачка Паланка продата је по цени од 249.000,00 евра коју је понудио Павле Анушић, што је 25 пута више од процењене вредности капитала, док у други круг приватизације иду „Глас Подриња“ из Шапца, РТВ Пруга из Лајковца, ТВ Љиг, РТВ Млава из Петровца на Млави, Радио Пожега и Радио Пирот.

 

УНС сазнаје да су у РТВ Бачка Паланка практично сви запослени узели отпремнине јер су желели да се обезбеде у случају да не успе приватизација.

У акционарском друштву „Глас Подриња“ остало је 13 запослених, а 4 радника су узела отпремнине међу којима су и два бивша власника овог медија- контроверзни свештеник и бизнисмен грађевинац (власник молерске фирме). Они су 2007. године на аукцији купили „Глас Подриња“ за 59 милиона динара, што је била 85 пута већа цена од почетне. Овај недељник излази од 1944. године и до прве приватизације 2007. године био је  један од најпознатијих регионалних листова у Србији. Приватизација је раскинута 2013. године јер власници нису на време уплатили половину последње рате.

„У нашем медију има 12 запослених и двоје од њих је желело да узме отпремнину, али Министарство рада упркос многим мојим покушајима ми није дало никакву информацију о корацима које треба да предузмем како бих им омогућила да буду у социјалном програму. Нико од запослених нема право на бесплатне акције. Постоје незваничне информације да је власник „К телевизије“ из Лазаревца Тома Живковић заинтересован за куповину нашег медија и да има добре намере, али је питање економске одрживости за 12 запослених“ , рекла је за УНС директорка РТВ Пруга Снежана Шкорић.

Директор Телевизије Љиг Зоран Поповић за УНС каже да у овом медију  има четворо запослених и нико од њих нема право на бесплатне акције, нити је неко од њих узео отпремнину јер желе да остану без обзира на новог власника.

„Три телевизије су се распитивале за куповину нашег медија, једна из Ваљева и две из Лазаревца, међу којима је и „К телевизија“, али је проблем што је велика процењена вредност наше телевизије“, додаје Зоран Поповић.

УНС је контактирао и власника „К телевизије“ Тому Живковића који се помиње као потенцијални купац РТВ Пруга и Телевизије Љиг. Он нам је потврдио да је заинтересован да купи РТВ Пруга у другом кругу како би помогао да опстане радио и да се добије квалитетнија информативна кућа. Није одустао ни од куповине Телевизије Љиг, мада сматра да је прецењена вредност овог медија.

Радио Пожега има шесторо запослених који се за сада нису пријавили за социјални програм и жељни су да остану у свом медију када дође нови власник, рекао је за УНС директор Саша Петровић.

Уредник Радио Пирота Слободан Пејчић рекао је да у овом медију има шесторо запослених, нико од њих нема право на бесплатне акције и нису узели отпремнине.

„Чекамо други круг приватизације и да се донесе нека паметна одлука која ће бити у интересу запослених. Нисмо могли да конкуришемо за пројекте, а примамо исто или чак мање новца него остали медији. У дуговима смо, имамо доста неплаћених рачуна, али и даље радимо онолико колико смо у могућности“, додао је уредник овог радија.

Процењена вредност РТВ Пруга из Лајковца је 3.600 евра, Радио Пожеге 11.821, ТВ Љиг 10.490, Радио Пирота 55.461 евра,а РТВ Петровац на Млави 3.414 евра.

Подсећамо да је од 31 расписаног Јавног позива од Агенције за приватизацију, осам медија добило нове власнике, 22 медија иду у други круг приватизације, док је „Студију Б“ условно одобрена продаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси