Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Надам се да ће већина медија добити нове власнике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 07. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Надам се да ће већина медија добити нове власнике

"По природи сам оптимиста тако да се надам повољном окончању процеса приватизације медија који траје безмало 15 година. Са великим занимањем чекамо почетак или средину августа када ће у Агенцији за приватизацију доћи до отварања приспелих понуда за куповину медија. Надам се да ће што већи број оглашених медија наредних недеља и месеци добити нове власнике" , истиче за Данас Саша Мирковић, помоћник министра културе и информисања заду жен за медије, одговарајући на питање очекује ли да ће се процес приватизације 50 медија, за које је расписан јавни позив за продају, успешно завршити.

На питање шта се дешава са медијима за које није расписан јавни позив у року, Мирковић каже да прецизне податке о тренутном статусу медија који нису оглашени има Агенција за приватизацију.

Међу њима има оних који ће бити или су већ угашени, као и оних чије ће акције бити понуђене радницима који буду испуњавали критеријуме које прописује уредба о бесплатној подели акција, напомиње саговорник Данаса.

Студио Б има проблем са вишемилионским дугом према бившим деони чарима. Колико то може да отежа приватизацију тог медија?

- Искрено сумњам да продају овако атрактивног медија са дугом традицијом било шта може успорити или отежати. Поменути процес води Агенција за приватизацију која има искуства са оваквим или сличним случајевима.

Како теку припреме за увођење таксе за јавни сервис од 1. јануара следеће године? Да ли је познат модел по којем ће се она наплаћивати?

 - Министарство културе и информисања је на време донело подзаконски акт неопходан за прављење базе података што је битан предуслов за наплату таксе. И јавни медијски сервиси су у обавези да до 1. октобра ове године формирају базу обвезника таксе. Модел који ће се примењивати је предвиђен и појашњен Законом о јавним медијским сервисима.

Једна од идеја је, како се прича, да ће такса бити поново уз рачун за струју, али овог пута обједињено. Колико је то реално?

- Као и увек се прича свашта, а заправо једина истина је да су искључиво ва жећа решења која предвиђа Закон о јавним медијским сервисима. Не видимо разлога да се уводи било какав посредник између РТС/РТВ и гледалаца. Уосталом, да је донедавно важећи модел наплате претплате био успешан, нико не би имао разлога да га мења.

У РТС сматрају да су решења из Закона о јавним сервисима непримењива и да ће тражити измене. Постоји ли могућност промене закона до краја године?

- Представници оба јавна медијска сервиса су својевремено учествовали у раду радне групе која је заједно са представницима Министарства финансија предложила реално најбољи могући модел финансирања РТС и РТВ базиран на законом заснованим и спроводивим процедурама. Другим речима, Министарство културе и информисања не размиш ља о промени овог закона.

Најављено је писање нове медијске стратегије за ову годину. Докле се са тим стигло и када се може очекивати?

- Стручна група за дефинисање стратешких смерница за област медијске писмености је управо окончала свој рад. Ове смернице би требало да представљају једну од база за почетак израде нове медијске стратегије у домену медијске писмености која би се односила на период после 2016. године. У фази смо када још увек ослушкујемо сугестије медијских асоцијација, новинарских удружења, невладиног сектора, експерата и разних институција како бисмо боље профилисали начин рада будуће радне групе за израду медијске стратегије и кључне поставке овог значајног документа чија ће примена коинцидирати са преговарач ким процесом о приступању ЕУ. Реално је да рад на изради нове медијске стратегије започне у последњем тромесеч ју ове године. 

Очекујемо још позитивнији извештај

У прошлогодишњем извештају ЕК истакнут је проблем цензуре, аутоцензуре и притисака на медије. Какав извештај очекујете ове јесени, односно очекујете ли да ће бити позитивнији што се тиче медија?

- Сваки извештај треба сагледавати у целини прошлогодишњи извештај је био веома позитиван када је говорио о новим медијским законима. Зато са правом очекујемо да ће овогодишњи извештај бити још повољнији и то нарочито у делу који се односи на досадашњу имплементацију поменутих медијских закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси