Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Грађани се удружују да купе Студио Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

16. 07. 2015.

Извор: Мондо/Агенције

Грађани се удружују да купе Студио Б

Задруга за јавно информисање "План Б", чији је циљ да на предстојећој аукцији купи радио-телевизију Студио, регистрована је у Агенцији за привредне регистре.

 

Грађани заинтересовани да се учлане моћи ће то да учине електронским путем, саопштили су данас оснивачи.

Директор Плана Б Александар Аћимовић рекао је, на конференцији за новинаре, да је циљ оснивача да грађани, својим улогом од по 1.000 динара и равноправним гласом у одлучивању, купе Студио Б и тиме допринесу очувању вредности коју је та радиотелевизија имала.

Члан Управног одбора задруге Константин Вук Савићевић истакао је да је иницијатива за учешће у куповини Студија Б лишена личних интереса и да се ради о емотивној одлуци да се реагује на процес приватизације те медијске куће.

Иницијатива је усмерена на очување Студија Б у изворном облику и ово је историјски тренутак да та кућа остане у власништву грађана, констатовао је Савићевић.

Он је напоменуо да руководство задруге тренутно "нема јасне идеје" каква би требала да буде уређивачка политика Студија Б ако успеју да га купе, али би она свакако "требало да буде оаза културе, образовања и духа какав је био некад"

Дуг акционарима већи од почетне цене

Студио Б се нуди сада за цену од 530.000 евра, што је око 63 милиона динара, а потраживања нас 51, од 86 деоничара, који водимо спор је 38 милиона динара. Ако се томе додају потраживања осталих 35 деоничара, наш дуг је већи од почетне цене по којој се нуди кућа, објаснио је Остојић. Остојић је рекао да Студио Б нема свој простор, опрема је стара, али има четири парцеле у Борчи од 20.000 метара квадратних, које после изградње моста Земун - Борча могу постати важно грађевинско земљиште.

Истовремено са овом иницијативом стижу и вести из саме куће, где мали деоничари Студија Б, њих 86 који су 1991. године у приватизацији постали власници 86 одсто те медијске куће, кажу да би нови купац требало да зна да је Студио Б дужан улоге који су они платили пре него што је суд поништио приватизацију.

Лила Радоњић је рекла да је Студио Б приватизован 1991. године по законима који су важили тада и по којима су приватизоване "Вечерње новости", "Привредни преглед" и друге куће.

Оспорена је само приватизација Студија Б и ми рачунамо да је то из чисто политичких разлога. Судска инстанца је ставила тачку на ту причу, али ми нисмо, рекла је Радоњић.

Радоњић је нагласила да и сам Студио Б признаје дугове према малим деоничарима, али се воде полемике како ће се ревалоризовати новац који је тада уплаћен.

Може се догодити да се извештачи да дуг буде једнак цени по којој се Студио Б нуди на тржишту, пошто је судски поступак у току. Сви који аплицирају треба да знају да купују нерешену ситуацију и дуг, рекла је Радоњић.

Радоњић је рекла и да би новинари, који ће се бавити темом приватизације Студија Б, требало да знају да многе одговоре зна Небојша Човић, који је учествовао у том послу "и зна много више о позадини свих догађаја од нас самих".

Зоран Остојић је нагласио да ће се приватизација догодити, да је Влада Србија кренула тим путем и да ће, вероватно као у случају Авала филма, нека непозната група купити Студио Б.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси