Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Радио-станица јефтинија од сименталца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 07. 2015.

Аутор: Будо Нововић Извор: Политика

Радио-станица јефтинија од сименталца

За једну од најстаријих радио станица у Србији, Радио Ваљево, Агенција за приватизацију одредила почетну цену од 3.373 евра која се у другом кругу смањује за 33 процента, то јест на 1.124 евра.

Како постати Берлускони на простору Колубаре и брда? Када је у питању куповина и гомилање медија, никад лакше и повољније.

Довољно је у џепу имати неку хиљаду евра и исто толико се кредитно задужити и постати власник две радио и једне телевизијске станице.

адио Ваљево близу пола века слови за јену од првих радио станица у негдашњој Југославији и Србији. Од оснивања је емитовао програм у континуитету без обзира на бројне друштвене и економске кризе, распад СФРЈ, агресију НАТО а, разорни мионички земљотрес до потоњих катаклизмичних поплава.

За овај бренд из којег се испилило све што је у протеклих неколико деценија било и остало од значаја за новинарство овог краја, Агенција за приватизацију је одредила почетну цену за продају, односно приватизацију од 3.337 евра.

Уколико се не прода у првом кругу у другом ће она бити нижа за 33 процента и износиће 136.000 динара, односно 1.124 евра.

Без обзира на то што је ова радио станица у стопостотном власништву града, права је брука што на понуђену цену није било никакве реакције. Можда су оснивачи заборавили на њен минули рад: од првих „шетњи” са грађанима, бдења, указивања на значај културе и традиције за један крај и народ, прве жетвене снопове, пребачаје норми, афирмисања непролазних вредности, па све до забаве и спорта у којем је из ове радио станице крунисано неколико врхунских репортера попут Јордана Ивановића, Бранка Вићентијевића или Драгана Илића.

Нико не зна где ће и у чијим рукама завршити на километарским тракама „штудера” и „ухера” снимљена документарна грађа и драгоцена фонотека.

Где ће завршити гласови праве плејаде спикера које је у ову вештину уводила легендарна Драга Јонаш.

И надасве суштинско питање, да ли ће једна оваква радио станица, која је од оснивања у служби грађана, односно њиховог информативног сервиса, имати праву замену ако се додатно окрњи и унизи.

Због таквог „превида”, за Ваљевце озлоглашена Агенција за приватизацију, која је претходно у црно завила неколико водећих привредних колектива, на пијац је истерала један од овдашњих градских сувенира и заштитних знакова нудећи га по цени нижој од просечног млечног грла сименталске расе.

Приближна цена од 3.337 евра одређена је и за продају Јавног предузећа за информисање, издавање и маркетинг РТВ Пруга из Лајковца.

Ипак, нешто од достојанства сачувано је код ТВ Љиг из истоимене вароши на Ибарској магистрали, која се продаје по почетној цени од 10.490 евра.

Скептици и политичари опште праксе кажу да су понуђене цене, ипак, прихватљиве под условом да буде заинтересованих купаца. Међутим, како је поодавно елиминисана максима да човек вреди онолико колико се његова реч поштује и да ју је сменила она да профит и интерес ваљају брда и долине, постоји основана сумња да неке јагме неће бити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси